Politikai fanatikus vezette az eltűnt Boeinget?

A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járatának a kapitánya a szodómiáért múlt héten elítélt exkormányfő és ellenzéki vezető, Anvar Ibrahim feltétlen híve volt. A munkatársai cáfolnak.

India vasárnap felfüggesztette a kutatást a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata után arra hivatkozva, hogy új keresési koordinátákat vár a maláj hatóságoktól. Nidzsab Razak maláj miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a 239 emberrel a fedélzetén egy hete eltűnt Boeing 777-est – a maláj légitársaság MH370-es járatát – eltérítették, és azután, hogy a repülőgépről valaki megszakította a kapcsolatot a földi irányítással, még hét órán át a levegőben volt. Emiatt hatalmas az a terület, amelyen a repülőgép gyakorlatilag bárhol lehet. Az északi határ Kazahsztántól Thaiföldig tart, a délit az Indiai-óceán jelenti Indonéziáig. Malajzia eddig több mint húsz országot értesített, hogy a kutatást kiterjesztik.

A gépeltérítésről szóló nyilatkozatokkal párhuzamosan felröppentek hírek, amelyek szerint a járat kapitánya fanatikus híve volt a szodómiáért a múlt héten öt évre elítélt Anvar Ibrahim exkormányfőnek, és ő lehetett az, aki eltérítette a repülőgépet. Ibrahimot órákkal azelőtt ítélték el, hogy az MH370-es járat eltűnt volna a levegőből, a kapitány – pendítette meg többek között a Daily Mail –, Zaharie Ahmad Sah pedig ezen dühödhetett fel annyira, hogy eltérítse a rábízott járatot.

Ibrahim Mahathir Mohamed miniszterelnöksége alatt, a maláj gazdaság nagy fellendülése idején, 1991 és 1998 között volt pénzügyminiszter és helyettes kormányfő. Sokan rebesgették, hogy a kormányfői széket is elfoglalhatja, de ebből az 1997-es pénzügyi válság után kegyvesztés lett. Egy évvel később szodómiáért elítélték. Ellenzéki politikusként 2008-ban visszatért pártja, a PRK élén, de újra megvádolták. Bár ebben az új perben akkor felmentették, egy Kuala Lumpur-i törvényszék a múlt héten helyt adott az ügyészségi fellebbezésnek. Malajziában a legutóbbi parlamenti választásokat tavaly tartották. Bár ezen a megméretésen a PRK több szavazatot szerzett, mégsem Ibrahimnak sikerült kormányt alakítania.

A PRK vasárnap élesen cáfolta, hogy Ibrahimnak bármi köze lenne Sahhoz, aki a politikus elleni vádak miatt egyébként szívesen viselt egy „A demokrácia halott” feliratú pólót. Ennek ellenére a munkatársai a Malaysia Airlinesnál kizárják, hogy az MH370 kapitánya benne lett volna a gépeltérítésben. „Nem volt öngyilkos alkat és politikai fanatikus sem, ahogyan a nyugati média szeretné őt beállítani. Rossz, hogy valakinek van véleménye a politikáról” – idézett a Reuters a maláj nemzeti légitársaság nyilatkozatából. Sah lakásában már volt házkutatás. Lefoglaltak nála többek között egy szimulátorprogramot is, amelyet az 53 éves férfi saját maga fejlesztett ki.

Ezektől a cáfolatoktól függetlenül a szakértők szerint ahhoz kétség sem fér, hogy a Boeing 777-es kommunikációs csatornáit a földi irányítással szakértő kéz szakította meg. Meg. A rendszert csak manuálisan lehet kikapcsolni, és az első modul már ki is volt kapcsolva, amikor a járat utoljára bejelentkezett. „Rendben. Jó éjt!” – hangzott a búcsúüzenet helyi idő szerint szombat hajnali 1 óra 22 perckor, amely után a földi irányítás nem tudta többé felvenni a kapcsolatot a repülőgéppel.

Megszülettek az első összeesküvés-elméletek is. Az ausztrál-amerikai médiamogul, Rupert Murdoch egyébként kisebbfajta ámokfutásra indult a Twitteren. Írta már, hogy a repülőgépet dzsihadisták állították bele a földbe, hogy az Egyesült Államoknak és a járaton lévő 154 állampolgára miatt érintett Kínának legyen oka összejátszani a „hőzöngő” Oroszország ellen, de ha nem, akkor valójában elrabolták, illetve elrejtették. Murdoch szerint most valahol Észak-Pakisztánban lehet – ott, ahol Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tavalyelőtt likvidált vezetője is bujkált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.