A volt kormányfő pártja nyerhet Bulgáriában

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Bulgáriában abban a reményben, hogy az újonnan megalakuló kormány kimozdítja az országot a kialakult politikai holtpontról, újraéleszti a gazdaságot, megoldja a komoly a pénzügyi válságot, továbbá enyhíti azt a szorítást, amelyet Oroszország gyakorol az ország energiaszállításaira.
A legfrissebb közvélemény-kutatásokban Bojko Boriszov volt kormányfő pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) 36 százalékos támogatottsággal magasan vezet a szocialisták (BSZP) (20 százalék) és a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) nevű párt (13 százalék) előtt, amelyeknek koalíciója júliusban, alig egy év hivatalban töltött idő után kényszerült lemondani a korrupció és az oligarchák ügyletei elleni, hónapokon át folytatódó tüntetések miatt – írja a Híradó.

A Gallup egyik felmérése szerint három új pártnak van még esélye arra, hogy a 4 százalékos küszöböt átlépve bejusson a 240 tagú törvényhozásba. A Nikolaj Barekov volt televíziós újságíró által vezetett, Bulgária Cenzúra Nélkül (BBC) nevű populista párt a voksok 5,8 százalékát szerezheti meg, míg a Reformblokk nevű konzervatív pártszövetség 5,6 százalékot, a nacionalista Hazafias Front választási szövetség pedig 4,9 százalékot kaphat.

Az 55 éves Bojko Boriszovnak ugyanakkor nehéz dolga lesz létrehozni egy koalíciós kormányt, egy kudarc esetén pedig további bizonytalanság alakulhat ki az országban, ahol a gazdaság amúgy is leszálló ágban van. Az Európai Unió legszegényebb országa, az utóbbi két évben folyamatos politikai instabilitástól és tartós gazdasági válságtól szenvedett. A bolgárok kétharmada szerint a kedvezőtlen tendenciák az újabb parlamenti választások után is fennmaradnak, és az 1996-97-es gazdasági katasztrófa óta első ízben a lakosság több mint fele azt gondolja, hogy az ország mély pénzügyi válságban van.

A 7,3 milliós Bulgáriában magas a korrupció mértéke, az emberek kiábrándultak a kormányzó elitből, ezért várhatóan nem lesz magas a szavazói hajlandóság - vélekedtek szakértők. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 19 órakor zárnak, hivatalos eredmények csak hétfőn várhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.