galéria megtekintése

Pokémokokkal akarják kiszabadítani a gyerekeket a háború poklából

1 komment

V. D.
NOL

Futótűzként terjednek az interneten azok a fotók, amelyeken a polgárháború sújtotta Szíriában élő gyerekek pokémonrajzokat tartanak a kezükben, arra kérve a világot, mentsék ki őket és sorstársaikat az öt éve tartó polgárháborúból.

„Kafr Nablban vagyok, Ildib tartományban. Ments meg!” - áll az egyik kisfiú kezében lévő papíron egy pokémon alatt olvasható feliraton. Kafr Nabal egy a felkelők ellenőrzése alatt álló város, amelyet rendszeresen támadnak a Bassár el-Aszad szír elnökhöz hű kormányerők és az oroszok. Csak csütörtökön több mint 20 civil vesztette életét a tartományban. 

 

A pokémon-őrületet kihasználó kampányt az egyik szír felkelő csoport (RFS) sajtóirodája szervezte, így próbálják felhívni a világ figyelmét a polgárháború áldozataira. Az RFS-t azonban hiába kereste például a BBC, egyelőre nem válaszoltak kérdéseikre.

A Pokémon Go más szíriaiakat is megihletett. A most már Svédországban élő Moustafa Jano például Facebook-oldalára tett fel  olyan képeket, amelyeken Pikachu látható, amint végigjárja a szír menekültek útvonalát, túlzsúfolt lélekvesztőn hánykódva próbál a tengeren keresztül Európába jutni, majd amikor végre ideér, szögesdrót kerítés állja útját.

„A határ zárva volt, az emberiség törvénye megváltozott... azt mondták neki, menjen inkább másik bolygóra, talán ott majd békére lel” - írta a Pikachut a kerítésnél ábrázoló képe alá.

A szír grafikus, Saif Tahhan a játékot kissé átalakítva, egy Szíria Go nevű, képzeletbeli játékból rajzolt meg részleteket. „Mindenki pokémonokra vadászik, miközben a szírek az élethez nélkülözhetetlen alapszükségletek után kutatnak” - írta. Az ő verziójában pokémonok helyett a törmeléktől teli utakon elsősegélydoboz, egy lerombolt iskolaépületében pedig rajzolt könyvek láthatóak a telefon képernyőjén, melyeket a játékosnak meg kell szereznie. Tahhan 2011-ben hagyta el a közel-keleti országot, Egyiptomba, Olaszországba ment, majd két éve Dániában telepedett le.

„Azért készítettem el ezeket a képeket, hogy rámutassak, mi a fene folyik Szíriában, hogy az emberek szenvednek” - írta.

Szíria több mint öt éve a polgárháború poklában vergődik. Kedden legalább legalább 56 ember, köztük több gyerek halt meg az amerikai vezetésű Iszlám Állam-ellenes szövetség egyik légicsapása során az észak-szíriai Manbídzs városának egyik negyedében. A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja nevű szervezet csütörtökön közzétett értesülései alapján a koalíciós légierő az Iszlám Állam állásait bombázta.  A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontjának összesítése szerint május óta már 167 civil – ebből 44 gyerek és 17 nő – vesztette életét a koalíciós bombázásokban - írja az al-Dzsazíra.

Az ENSZ tűzszünetet sürget. Csütörtökön a világszervezet közölte, 48 órás fegyvernyugvásra lenne szükség, hogy a segélykonvojok eljuthassanak a rászoruló térségekbe. „Aleppo keleti része például ilyen terület” – mondta csütörtökön a világszervezet humanitárius ügyekben illetékes szíriai főtanácsadója, Jan Egeland, hozzátéve, Daraja és Madaja városában szintén hatalmas az éhínség. A Damaszkusztól északnyugatra, a libanoni határhoz közel fekvő Madajában becslések szerint negyvenezer ember szenved. Ide április 30. óta nem érkezett segítség, nincs élelmiszer, gyógyszer. „Az édesanyáknak nincs mit enni adniuk a gyerekeknek. Így tudnám leginkább körülírni a helyzetet” – mondta  Egeland.

A Save The Children nevű  nemzetközi jogvédő szervezet szerint a polgárháború kirobbanása óta 12 ezer gyermek vesztette életét, és több mint kétmillióan kényszerültek elhagyni az otthonukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.