Platini szerint is vége van Blatternek

Nem támogatom többé – nyilatkozta az UEFA első embere kollégája új FIFA-elnöki ambícióiról a 2022-es katari világbajnokság körül kitört botrány nyomán.

Michel Platini UEFA-elnök is kihátrált Sepp Blatter mögül azután, hogy kiderült, Katar milliókkal vesztegette meg a FIFA tisztségviselőit a 2022-es futball-világbajnokság rendezési jogáért. A 78 éves Blatter nemrég jelezte, hogy a korrupció gyanúja és a lemondására történő felszólítások ellenére újra, ötödször is indul a FIFA elnöki tisztségéért.

Platini ennek kapcsán szólalt meg csütörtökön, alig néhány órával a világbajnokág nyitóünnepsége előtt. „Nem támogatom többé. Vége” – nyilatkozott az UEFA-elnöke. Elmondta, hogy telefonon már beszélt a 78 éves Blatterrel a támogatása megvonásáról, azt viszont nem árulta el, hogy ő maga beszáll-e a versenybe a FIFA elnöki tisztségéért. „A FIFA-nak friss levegőre van szüksége” – tette hozzá. Az UEFA-elnökség mellett Platini a FIFA tecnikai és fejlesztési bizottságának a vezetője is.

A Sunday Times június elején indított egy leleplező cikksorozatot arról, hogy Mohammed bin Hammam, a FIFA volt katari alelnöke kemény milliókért vette meg az emírségnek a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Alkalmanként akár 200 ezer dollárt is küldött negyven afrikai futballszövetség vezetőjének, Alkalmanként akár 200 ezer dollárt is küldött negyven afrikai futballszövetség vezetőinek, volt, hogy négyszázezer dollárt adott át készpénzben az érintetteknek, Jack Warnert, Trinidad és Tobago FIFA-képviselőjét pedig potom 1,6 millióval kente meg. Később a milliónyi megszerzett e-mailre hivatkozva a Sunday Times megírta azt is, hogy a katariak megkörnyékezte személyesen Blattert, Franz Beckenbauert és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is. Ezek miatt a korrupciós vádak miatt Blattert többek között Jim Boyce FIFA-alelnök is lemondásra szólította fel már, a szervezet egyiik főszponzora, a Sony pedig vizsgálatot követel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.