Plagizált, de megtarthatja doktori címét a német védelmi miniszter

Megtarthatja orvosdoktori címét Ursula von der Leyen német védelmi miniszter - közölte szerdán a hannoveri orvostudományi egyetem (MHH) a politikus diplomamunkájának több hónapig tartó vizsgálata után. 

A közlemény szerint az intézmény vezető testülete - a szenátus - a tagok többségének szavazatával úgy döntött, hogy nem vonják vissza a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusának 1990-ben szerzett doktori fokozatát. A szenátus ezzel követte a diplomamunkát vizsgáló bizottság ajánlását.

A bizottság tavaly szeptembertől idén februárig elemezte az értekezést független szakértők bevonásával. Megállapította, hogy a szöveg a szerző hibájából több helyen nem felel meg a tudományos írásművekkel szemben támasztott követelményeknek, de nem mutatható ki, hogy a szerző szándékosan meg akarta téveszteni a diplomamunka bírálóit.

A közlemény szerint a szerző hibái "konkrétan a plágium formáját öltik" - vagyis Ursula von der Leyen forrásmegjelölés nélkül emelt át részleteket munkájába más művekből -, a "plágiumok mintázata" viszont nem utal megtévesztő szándékra.

Az MHH azért indította el az eljárást, mert a de.vroniplag.wikia.com címen működő plágiumvadász platform 2015 augusztusában azt jelentette, hogy a 62 oldalas diplomamunkában 47 szövegrész plágiumnak minősülő merítés más szerzőktől. Az MHH bizottsága szerint 15 kifogásolt szövegrész megfelel a tudományos munka szabályainak, a fennmaradó 32-nél pedig a szabálytalanság nem annyira súlyos, hogy meg kellene vonni a doktori címet.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük Angela Merkel kancellár előző kormányának két tagját, akik ezért távoztak is hivatalukból.

Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt, Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig 2013-ban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.