Perelik Ukrajnát az MH17-es lelövése miatt

Az egyik német áldozat édesanyja 800 ezer euró kártérítést akar.
A Kelet-Ukrajnában júliusban lelőtt utasszállító, a Malaysia Airlines MH17-es járat egyik német utasának az édesanyja a strasbourgi emberi jogi bíróságon beperelte Ukrajnát, amiért a két keleti megyében, Donyeckben és Luganszkban zajló polgárháború miatt nem zárta le légterét a polgári légi közlekedés előtt – írja a honlapján a Híradó.

A Bild azt írja vasárnapi kiadásában, hogy az asszony 800 ezer euró kártérítést követel Kijevtől gondatlanságból elkövetett emberölés címén.

A kereset szerint egy országnak, amely engedélyezi a külföldi polgári rendeltetésű légi járatok átrepülését légterén át, szavatolnia kell biztonságukat, amennyiben pedig ez bizonyos ideig nem lehetséges, akkor le kell zárnia a légterét. Ukrajna azonban naponta 700 járatot engedett át a területén, amiből havonta több millió dolláros bevétele származott - áll a német asszony keresetében.

A Malaysian Airlines Ukrajna fölött átrepülő MH17-es járata július 17-én zuhant le az oroszpárti lázadók által ellenőrzött területen. Kijevben és a Nyugaton azt gyanítják, hogy a szakadárok lőtték le a gépet Buk típusú orosz rakétával.

A tragédia okát a holland hatóságok vizsgálják, de csak a minap - a tragédia után négy és fél hónappal - sikerült elszállítaniuk elemzésre a tragédia helyszínéről a gép roncsait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.