Pénzügyi gondokkal küzd az auschwitzi emlékhely

A lengyel diplomácia vezetője hétfőn arra kérte a többi EU-tagország külügyminisztereit, hogy támogassák egy alapítvány létrehozását az auschwitzi egykori náci koncentrációs tábor emlékhelyként való megőrzésének finanszírozása végett.

Radoslaw Sikorski az EU-külügyminiszterek brüsszeli tanácskozása után tartott sajtóértekezletén emlékeztetett, hogy a lengyel kormányfő, Donald Tusk ebben az ügyben már maga is írt az európai állam- és kormányfőknek, sőt, nem is csak az európaiaknak. "Ha az alapítványnak sikerülne összegyűjteni 120 millió eurót, akkor minden évben 6-7 millió eurót fordíthatna a tábor megőrzésére" - mondta a lengyel külügyminiszter. Egyebek közt azzal indokolta a lépést, hogy "egyes országok vezetői, sőt bizonyos egyházi személyiségek is kétségbe vonják a holokausztot", s hogy "immár eltűnőben van az a generáció, amelynek még emlékei vannak ezekről a tragikus eseményekről".

Az auschwitzi koncentrációs táborból kialakított múzeum vezetése már többször jelezte, hogy pénzügyi gondok nehezítik az emlékhely megőrzését. Február elején ugyan bejelentették, hogy 19 millió zloty (4 millió euró) uniós támogatást kaptak az egykori épületek állagának megőrzésére. Ez azonban nyilván nem elegendő: ezért mintegy 100 millió eurós alapítvány létrehozását tervezik.

Az auschwitzi múzeum éves költségvetésének mintegy felét a lengyel állam állja, a többit pedig alapvetően a bevételekből fedezik. (Tavaly több mint egymillióan látogattak el ide.) A költségvetés 3-5 százaléka származik a Lauder Alapítványtól és a német tartományoktól.

A náci Németország 1940 és 1945 eleje között mintegy 1,1 millió embert (köztük egymillió zsidót) gyilkoltatott meg az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban, s így ez a hely a zsidók II. világháborús kiirtásának szimbólumává vált.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.