Pénzügyekben égette meg magát a külügyi szóvivő

Súlyos pénzügyi visszaélés állhat Tóth József váratlan távozása mögött. Úgy tudjuk, a volt nagykövet elismerte tettét. Korábban is voltak hasonló ügyek nagyköveti szinten.

A karrierdiplomata ugyanis még korábbi athéni nagyköveti megbízatása alatt jogosulatlan anyagi haszonra tett szert a külképviselet egyik helyi ingatlanbérlési szerződése kapcsán – értesült több forrásból lapunk. Információink szerint a több mint két évtizedes külügyi pályafutása során a washingtoni nagykövetség első beosztottjaként is szolgált Tóth az athéni nagykövetség gazdasági felelősével együtt és vele összejátszva 25-35 ezer euró jogosulatlan bevételre tett szert. A visszaélést – amelynek információnk szerint a görög ingatlantulajdonos is részese volt – a külügy belső ellenőrzése tárta fel. Tóth Józsefet egyelőre nem tudtuk elérni.

Az athéni nagyköveti megbízatásából tavaly nyáron hazatért, majd augusztusban külügyi szóvivőnek és kommunikációs vezetőnek kinevezett diplomata értesüléseink szerint elismerte tettét. Mint a külügyi tárca múlt heti közleményében tudatta, Tóth József lemondott posztjáról és kormánytisztviselői jogviszonyáról.

A kínos ügyben írásban több kérdést intéztünk a Külügyminisztériumhoz, a Bem rakpartról azonban csak egy szűkszavú közlemény érkezett válaszként. Az újabb közlemény szerint a külügy rendszeres belső ellenőrzési mechanizmusa az athéni nagykövetség működésében gazdálkodási szabálytalanságokra derített fényt. A vizsgálat következményeként két kormánytisztviselő munkaviszonya megszűnt – az egyiké lemondással, a másiké pedig hivatalvesztéssel. A külügyi tárca feljelentést tett az illetékes nyomozati szervnél – derül ki a közleményből.

A külügyminisztériumi viszonyokat jól ismerő forrásaink szerint a volt szóvivő „rendkívül csúnya afférja” annyiban nem kirívó, hogy politikai színezettől függetlenül korábban is előfordultak nagyköveti szinten elkövetett pénzügyi visszaélések. A kiemelt fizetés és a poszttal járó széleskörű juttatások ellenére a rendszerváltás előtt és után voltak saját zsebre dolgozó misszióvezetők. Igaz, ehhez mindig kellett az adott nagykövetség gazdasági felelősének „aktív támogatása”. Előfordult, hogy egy nagykövet eladta a szolgálati autót, és csak a vételár egy részét fizette be a követségi kasszába. S bár a nagykövetségeken viszonylag szabadon – így nem kevés csáberővel – sok készpénz és sok jármű „mozog”, a szoros elszámolás és a rendszeres belső revízió miatt a „lenyúlások” előbb-utóbb mindig kibuknak - emlékeztetnek forrásaink.

Dániel Kovalovszky 2004.12.15. Digitális 33. sz. DVD Külügyminisztérium, épület belső.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.