galéria megtekintése

Pénzért tárulnak az EU kapui

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 21. számában
jelent meg.

Halmai Katalin
Népszabadság

Ha külföldi vagy, és elég sok befektetni való pénzzel vándorolsz, állampolgárságot vagy legalább letelepedési engedélyt kaphatsz jó néhány EU-tagállamban, köztük Magyarországon – derül ki friss felmérésekből. Az érdeklődők többsége orosz és kínai.

A „beruházásért állampolgárságot” program tavaly év eleji bevezetése óta 700 befektető pályázta meg az állampolgárságot a 425 ezer lakosú Máltán, ők körülbelül egymilliárd eurót invesztáltak a szigetországban. Ezzel Málta elnyerte a letelepedési engedélyre, külföldi útlevélre, schengeni vízumra és adókedvezményekre vadászó tehetős klienseket kiszolgáló Henley & Partners nemzetközi tanácsadó cég most közzétett idei világranglistájának első helyét.

A gazdag külföldi üzletembernek sok európai országban csak a pénzét vizsgálják
A gazdag külföldi üzletembernek sok európai országban csak a pénzét vizsgálják
Eddie Keogh / Reuters

Az állampolgárságért folyamodó gazdag külföldiektől öt évre szóló, legalább 350 ezer euró értékű ingatlanbefektetést követelnek meg a máltai törvények, vagy évi 16 ezer eurós bérleti díj megfizetését ugyanezen időszak alatt. Emellett 650 ezer eurót kell befizetniük az ország fejlesztési és szociális alapjába, plusz családtagonként 25 ezret. Ehhez jön még a 150 ezerbe kerülő államkötvény vagy egyéb értékpapír.

 

Nem sokkal a máltai program bevezetése után, 2014 elején az Európai Parlament állásfoglalásban ítélte el az EU-n belüli vízummentes utazásra, szabad munkavégzésre és tőkebefektetésekre feljogosító uniós útlevél „áruba bocsátását”. Elismerte ugyanakkor, hogy az uniónak vajmi kevés köze van ahhoz, hogy a tagországok kinek adnak állampolgárságot.

A brüsszeli bírálatnak nem is lett nagy foganatja. A Henley & Partners Málta mellett Ciprust és Ausztriát ajánlja leginkább az ügyfeleinek, szerinte ezek az országok dolgozták ki a legjobb minősítést kiérdemlő „beruházásért állampolgárságot” programokat.

Ausztriában például „különleges érdemek” alapján osztogatják az állampolgárságot: ilyennek számít például, ha az osztrák útlevélre vágyó külföldinek van befektetni való tőkéje. Ám nem elég csak beruházni, munkahelyeket is teremteni kell vagy új technológiát bevinni és meghonosítani az országban.

A feltételek túl szigorúak vagy kevés az érdemdús pályázó? Ki tudja, mindenesetre a program 2011-es bevezetése óta egyetlen külföldi befektető sem jutott el az állampolgársági esküig Ausztriában, hiába az ingyenreklám a befogadás bécsi modelljének.

A szintén uniós tagállam Cipruson még tartózkodási engedély sem kell ahhoz, hogy a pénzes külföldi azonnal útlevélhez jusson. Elég legkevesebb 2,5 millió euró, amelyet az állampolgárságra ácsingózó az ingatlanon kívül államkötvényben, takarékbetétben vagy egyéb megtakarításokban tart Aphrodité szigetének néhány éve a csődtől megmentett bankjaiban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss felmérése szerint az uniós tagállamoknak legalább a fele kínál ilyen-olyan kedvezményeket tőkeerős bevándorlóknak. Bulgária, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Írország, Lettország, Magyarország, Portugália, Spanyolország letelepedési engedéllyel csalogatja őket. Magyarországon 300 ezer euróba kerül a letelepedési kötvény, amelyből az idén májusig több mint 2500-at adtak el.

Az egyik legsikeresebb programnak a portugáliai Arany Vízumot tartják, bár tavaly novemberben magas rangú kormányhivatalnokok buktak bele az adásvétellel összefüggésbe hozott korrupciógyanúba.

A lisszaboni kormány nemrég félmillió euróról 350 ezerre szállította le a letelepedési engedély árát; a kedvezmény csak azoknak a külföldieknek jár, akik az adott település felújításra szoruló negyedében vesznek házat, illetve lakást. Arany Vízumhoz juthatnak továbbá a befektetők, akik legalább 350 ezer eurót invesztálnak kutatás-fejlesztésbe, 250 ezret művészi produkciókba vagy a kulturális örökséget gazdagító tevékenységbe, és 500 ezret kis- és középvállalkozásokba.

A portugál Arany Vízumok 75-80 százaléka kínaiaké. A Nagy-Britanniában gazdasági alapon osztogatott letelepedési engedélyek nagyjából fele kínai és orosz állampolgároknak jutott 2009 és 2013 között. Az IMF felmérése is megerősíti, hogy a legtöbb letelepedni vágyó befektető Kínából, Oroszországból és a Közel-Keletről érkezik a célországokba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.