Peking négy év alatt budapestnyit nőtt

Négy év alatt Budapestnyi ember költözött Pekingbe. A kínai fővárosban mára már 17 millióan laknak. Ezzel ugyan nincs a világ legnagyobb városai között, sőt Kínában sem első - de ilyen gyorsan kevés más város nő a Földön.

A kínai főváros népessége 2008 végére elérte a 16,95 milliót, akik közül minden negyedik lakos vándormunkás - közölte a Pekingi Statisztikai Hivatal.

Peking lakossága tavaly 620 ezer fővel gyarapodott - mondta Yu Xiuqin, a statisztikai hivatal szóvivője, hozzátéve, hogy ez a gyors növekedési tendencia az utóbbi négy évre jellemző. Ha folytatódott ez az ütem januárban is, mára minden bizonnyal túllépte Peking a 17 milliós lélekszámot.

A kínai főváros népessége 2005-re 15,38 milliót ért el, 2006-ban 15,81 millió, 2007-ben 16,33 millió pekingi lakost tartottak nyilván. A szóvivő szerint a lakosság növekedése újabb kihívásokkal jár, mivel a város véges erőforrásai mellett a környezetre is nagyobb nyomás nehezedik.

A világ legnagyobb városai között ugyanakkor Peking nem foglal el nagyon előkelő helyet. A definícióktól függ, melyik város mekkora. Van, ahol csak a városhatáron belüli népességet számolják, máshol a városhoz kötődő környékbeli munkaerőpiacot is (akik a városban dolgoznak, azok is számítanak), megint máshol az agglomerációt is hozzáveszik ehhez.

Ennek alapján Peking a világ tizedik-huszadik legnagyobb városa. Még Kínában is van versenytárs: Sanghaj és Hong Kong környéke a legutóbbi időkig is népesebb volt, mint Peking. A gyors gyarapodás miatt ez a sorrend mára felcserélődhetett.

Szinte minden listát Tokió vezet amúgy, egyes számítások szerint már 30 milliónál is több lakossal.

Egy a sokmillió kínai pár közül
Egy a sokmillió kínai pár közül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.