Peking bekérette az amerikai nagykövetet a hadihajó miatt

Pekingben a külügyminisztériumba bekérették az Egyesült Államok nagykövetét tiltakozásul amiatt, hogy az amerikai haditengerészet egy irányított rakétákkal felszerelt rombolót vezényelt a dél-kínai-tengeri Spratly-szigetek - Kína szerint saját fennhatósága alá tartozó - egyik mesterségesen kialakított szigetének közelébe.
Csang Je-suj külügyminiszter-helyettes Max Baucus amerikai misszióvezető előtt "rendkívül felelőtlennek" nevezte az amerikai lépést, és a központi televízió híradása szerint felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel a Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit sértő cselekményekkel.

Sajtójelentésekből ítélve a Lassen elnevezésű hadihajó átlépte azt a 12 tengeri mérföldes határt, amelyen belül Kína saját felségvizeinek tekinti az egyébként vitatott hovatartozású területet.

Amerikai kormányilletékesek korábban jelezték, Washington a járőrözéssel kívánt nyomatékot adni azon álláspontjának, miszerint nem fogadja el Kína szuverenitását e területek felett, és nem ismeri el, hogy a zátonyok mesterséges feltöltésével a szárazföld nemzetközi jogi értelemben "sziget" státust nyert.

Ezzel egy időben a kínai védelmi minisztérium közölte, hogy az amerikai hajót többször is figyelmeztették a terület elhagyására. Amerikai védelmi források szerint az amerikai hajót biztonságos távolságból követte egy kínai.

A pekingi védelmi tárca közleményében kijelentette, a kínai hadsereg minden szükséges lépést meg fog tenni annak érdekében, hogy megvédje az ország érdekeit. Mint fogalmazott, az amerikai járőrözés a nemzetközi jog szerint a szabad hajózás megsértése, egyben a térség militarizálására tett kísérlet. Egyúttal a hasonló esetek megismétlődésének elkerülésére szólított fel.

Vang Ji kínai külügyminiszter a történtekre reagálva arra figyelmeztette Washingtont, hogy "ne cselekedjen meggondolatlanul" és "a semmiből ne idézzen elő bajt" a Dél-kínai-tengeren. "Azt tanácsoljuk az amerikai félnek, hogy kétszer is gondolja meg, mielőtt cselekszik" - fogalmazott.

A kínai külügyminisztérium a zátonyok feltöltésére, illetve a szigeten épített infrastruktúrára utalva megjegyezte, hogy a Dél-kínai-tengeren folytatott tevékenységével nem akadályozza sem a szabad hajózást, sem a szabad légi forgalmat. Ugyanakkor leszögezte, hogy Kínának a Nansa (Spratly) szigetek és a környező vizek feletti szuverenitása megkérdőjelezhetetlen.

Washingtonban közölték, hogy rendszeressé és a korábbiaknál gyakoribbá kívánják tenni a Dél-kínai-tengeri, "ártatlan átkelésnek" nevezett járőrözéseket. Az amerikai védelmi minisztérium tisztviselője arról is beszámolt, hogy hajójuk legutóbb olyan szigeteket is megközelített kevesebb, mint 12 tengeri mérföldre, amelyeket Vietnam, illetve a Fülöp-szigetek tart a sajátjának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.