Pártfegyelmi Ján Slota ellen

A pártvagyonnal való felelőtlen gazdálkodás alapos gyanúja miatt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) fegyelmi eljárást indított Ján Slota volt elnök ellen.

A pártvagyonnal való felelőtlen gazdálkodás alapos gyanúja miatt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) fegyelmi eljárást indított Ján Slota volt elnök ellen - adta hírül a TA SR hígynökség.

Érdeklődésünkre az információt az SNS pozsonyi irodájában megerősítették. Andrej Danko elmondta, hogy a több hónapos belső ellenőrzés súlyos mulasztásokra derített fényt. - Meggyőződésünk, hogy a 142 éves, mostanság is több tízezres tagsággal rendelkező párt vagyona nem állhat mindössze két járgányból, s ugyanennyi számítógéppől. Ráadásul jelentős adósságok is felszínre kerültek - nyilatkozta a jelenlegi pártelnök, aki a hírügynökség értesülései szerint a saját bankszámlájáról már 31 ezer euróval segítette ki a súlyos anyagi gondokkal szembesülő pártot. 

A magyarellenes és egyéb alpári megnyilatkozásairól elhíresült Ján Slota tavaly mondott le a pártelnöki tisztéségéről, miután az SNS az előrehozott választásokon nem jutott be a pozsonyi parlamentbe. Hívei ezután tiszteletbeli elnökké választották. Ha a gyanú megalapozott lesz, akkor akár ki is zárhatják a Szlovák Nemzeti Pártból, amely 2006 és 2010 között Robert Fico első kormányának tagja volt és számos korrupciós botrányt okozott.

A pozsonyi Sme éppen e hét elején hozta nyilvánosságra, hogy Ján Slota egyik közeli munkatársa 2006-ban az SNS által vezetett környezetvédelmi minisztérium nevében száz évre bérleti szerződést kötött az egyik közép-szlovákiai földmérő és kartográfiai intézettel négyemeletes épület bérlésére, amely rendszerint üresen tátong, viszont azóta havonta 89 ezer 487 euró bérleti díjat vág zsebre az a tulajdonos, aki ugyancsak a volt pártelnök cimborája.

Marián Lesko évekkel ezelőtt oknyomozó riportot írt Ján Slota mesés vagyonáról. Kiderítette, hogy pártelnök potom 493 850 euróért vásárolt egyedi tervezésű, Mercedes McLaren SLR típusú luxusgépkocsit, holott ennyi pénzt a rendszerváltás óta legálisan nem kereshetett. Már addig is méregdrága Porsche Cayennén és Audi Cabrión száguldozott, saját DA-42 Twin-Star sportepülőgépen röpködött a Tátra felett, főleg nyáron pedig luxusjachtjával keltett feltűnést a horvátországi Rab-szigeten, ahol villája is van. A hírbe hozott pártelnök szerint a felsorolt eszközök közül egyik sem az ő tulajdona, s bírósággal fenyegette meg a neves szlovák publicistát, de azóta sem váltotta be a fenyegetését. Ugyanakkor a rendőrség eddig még nem indított nyomozást ellene egyetlen gyanús ügyben sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.