Párizs közvetítőt javasol a Bora Borán rekedt magyar nőnek

Párizs „kifejezetten korrektül” állt hozzá annak a magyar nőnek az ügyéhez, aki francia állampolgárságú férje miatt négy éve Francia Polinézia szigetén, Bora Borán rekedt – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter, aki korábban francia kollégája, Laurent Fabius segítségét kérte a probléma megoldásához, az M1 tévécsatornának elmondta: nagyon érzékeny kérdésről van szó, mivel a hatalmi ágak szétválasztása miatt egy kormány nem avatkozhat be igazságszolgáltatási, bírósági eljárásba, de a francia kormány javasolta, hogy a házaspár vegye igénybe közvetítő segítségét, és erről tájékoztatják őket.

Az ilyen esetekben az a legfontosabb, hogy mindig a gyermek, a család érdekeit nézzék, és segítsenek a magyar állampolgároknak, a többi pedig az igazságszolgáltatás dolga – jegyezte meg a miniszter.

A magyar nő, Nyíri-Kovács Patrícia hétfőn közölte, hogy kisfiával, Noah-val együtt négy év fogság után elhagyhatja Bora Borát, miután megkapta a gyermek felügyeleti jogát. Magyarországra még nem térhetnek ugyan vissza, de Tahitire költözhetnek.

Férje, a koreai származású, francia állampolgárságú, japán neveltetésű Soo-Il Lee 2011-ben csalta Bora Borára azzal, hogy hozzák rendbe a házasságukat. A nő és a férfi 2007-ben találkozott New Yorkban, másfél évre rá összeházasodtak, majd 2008-ben megszületett a kisfiuk.

Három év sem telt el, és – elmondása szerint – férje mind gyakrabban tettlegességig fajuló erőszakossága miatt Nyíri-Kovács Patrícia bejelentette válási szándékát. Ám a Bora Bora-i utazással adott még egy esélyt a férfinak, aki azonban megérkezésük után elvette az útlevelüket, titokban állandó lakosként jelentette be őket Vaitapéra, aztán 2012 áprilisában beadta a válókeresetet. Noha a nő és családja azt szerették volna, ha a válóper Magyarországon lett volna, 2014 márciusában a Fővárosi Bíróság jogerősen elutasította a beadványukat, és a döntést idén május végén a Kúria is helybenhagyta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.