Kolompár Laurát névházasság miatt ítélték el a britek

Felfüggesztett börtönre és 150 óra közmunkára ítéltek Nagy-Britanniában egy magyar nőt, aki egy pakisztáni férfival kötött volna névházasságot, hogy a "vőlegény" letelepedési engedélyhez jusson a szigetországban.

Névházasság miatt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy magyar nőt Nagy-Britanniában. A manchesteri bíróság ítélete szerint a 29 éves Kolompár Laurának 150 óra közmunkát is el kell végeznie a bevándorlási törvények kijátszására tett kísérletért. A 32 éves pakisztáni vőlegény 11 hónapot kapott.

A párt még tavasszal vették őrizetbe, a tervezett esküvő helyszínén. A ceremónia igen kapkodón volt szervezve: a hölgy virágcsokra a közeli szupermarketből való volt, a férj zakóján még lógott az árcédula – áll a brit bevándorlási hivatal híroldalának beszámolójában.

Névházasságot jellemzően nem EU-tag ország állampolgára köt EU-s állampolgárral, jogi alapot szerezve ezzel a letelepedésre. – Az illegális bevándorlás köré nagy üzlet épül – nyilatkozta a brit bevándorlási miniszter. Damian Green hozzátette: az "üzlet" egyik szegmense – a hamis iratok beszerzésén, a határon átcsempészésen túl – a névházasságok megszervezése.

Tavaly 529 álházasságot regisztráltak a brit bevándorlási hivatalok, másfélszer annyit, mint 2008-ban. Az "arák" döntően kelet-európaiak. A nyáron Kolompárhoz hasonlóan a házassgákötés előtti pillanatokban egy indiai fiatalembert tartóztattak le, lengyel menyasszonyával együtt. – számolt be a BBC. Igaz, a névházasságok száma ma jóval kevesebb, mint a 2005-ben életbe léptetett szigorítások előtt: a csúcsév 2004 volt, három és fél ezer papírfríggyel. Az esetek többségében a "házasodni vágyók" nem is beszélték egymás nyelvét sem, és láthatóan nem is nagyon ismerték egymást. Úgy tűnik azonban, hogy az álházasság üzlete újból virágzásnak indult. Azonban nem csak az "ifjú pár" kerül az esetek miatt bíróság elé: a múlt hónapban négy évre ítéltek el egy 61 éves lelkészt, Alex Brown, aki előtt négy év alatt 360 pár – afrikai vőlegények és kelet-európai menyasszonyok – mondták ki a boldogító igent, a letelepedés reményében.

A britek fellépnek az névházasságok ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.