Páncéltörés felső fokon

Az ukrán kívánságlista első helyén páncéltörő fegyver áll, ugyanis a szeparatisták olyan harckocsikat vetnek be, amelyekkel nem bír a régi szovjet haditechnika. A kijevi vezérkar elsősorban ezzel magyarázza, hogy az ukrán hadsereg egyelőre alulmaradni látszik a nyílt ütközetekben.
Amerikai Javelin afganisztáni hadgyakorlaton
Amerikai Javelin afganisztáni hadgyakorlaton
Lucas Jackson / Reuters

Az amerikai hadseregben két hét alatt tanítják meg a katonákat az egyik legmodernebb páncéltörő fegyver, az FGM–148 Javelin (magyarul Gerely) kezelésére. A 22,3 kilogrammos, akár vállról is indítható rakétához általában két ember kell – viszont a kilövés után már semmi dolguk, a hőkereső célzó- és célra vezető berendezés teljesen automatikus.

A rakéta számára kétféle röppálya állítható be: harckocsik ellen általában magasra emelkedve, felülről, a vékonyabb tetőpáncélba csapódva használják, míg épületek ellen vízszintesen. Bár két és fél kilométeres hatótávolsága elmarad több más hasonló fegyverétől, nagy előnye, hogy kettős robbanófeje a legkorszerűbb, reaktív páncélborítás ellen is hatékony: az első robbanás aktiválja a védőtöltetet, a második pedig a vegyes, kerámia-acél páncélzatot is áttöri. Előnyének számít, hogy a rakéta „puhán” indul, és csak néhány méternyi repülés után kapcsol be a fő hajtóműve, így zárt helyiségből is kilőhető. Ez különösen városi harcban teszi félelmetessé, egyben nagyban fokozza a személyzet túlélési esélyét.

Az amerikai fegyveres erőknél 1996-ban hadrendbe állított Javelin rendkívül korszerű elektronikája miatt meglehetősen drága. A többször használatos vetőcső 128 ezer dollárba (mintegy 35 millió forintba), egy-egy rakéta 78 ezer dollárba (több mint 22 millió forintba) kerül. Eddig nagyjából 40 ezer darabot gyártottak belőle, az iraki háborúban nagyon hasznosnak bizonyult. Ahhoz, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban érezhető hatása legyen, több tucat, ha nem több száz Javelinre lenne szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.