Pakisztán szó szerint megfizet az elítélt orvos miatt

33 év, mínusz 33 millió dollár. Az USA ennyit von le a Pakisztánnak juttatott segélyből, amiért több mint három évtizednyi börtönre ítélték az Oszama bin Laden nyomára vezető orvost. Shakil Afridi állítólag azt sem tudta, kinek dolgozik, és kit keresnek.

Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetőjének nyomra vezetésében nagy szerepe volt Shakil Afridi pakisztáni orvosnak. Afridi az amerikai titkosszolgálat megbízásából hamis oltókampányt indított, és sikerült DNS-mintát vennie Oszama bin Laden gyerekeitől. A minták segítségével bebizonyosodott, a család a pakisztáni Abbottabadban rejtőzik. Az Egyesült Államok kommandósai tavaly májusban csaptak le a terroristavezér rejtekhelyére, pár nappal később a pakisztáni hatóságok már le is tartóztatták Afridit.

Mínusz 33 millió dollár. Pakisztán drágán megfizet. Shakil Afridi elítéléséért
Pakistani doctor Shakil Afridi talks with people outside a building at an unknown location in Pakistan in this still image taken from file footage released May 23, 2012. Pakistani authorities have sentenced the doctor accused of helping the CIA find Osama bin Laden to 33 years in jail on charges of treason, officials said, a move that drew angry condemnation from U.S. officials already at odds with Islamabad. Afridi was accused of running a fake vaccination campaign, in which he collected DNA samples, that is believed to have helped the American intelligence agency track down bin Laden in a Pakistani town. REUTERS/Geo News via Reuters TV (PAKISTAN - Tags: CRIME LAW POLITICS) NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. PAKISTAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN PAKISTAN. NO COMMERCIAL USE

Az orvost azzal vádolták, hogy idegen titkosszolgálatnak dolgozott a pakisztáni hatóságok tudta nélkül. Az USA ugyanis nem szólt az akcióról a megbízhatatlannak tartott szövetségesnek. Pakisztán ezt rossz néven vette, a két ország azóta többször is konfliktusba került.

Ennek egyik legutóbbi állomása az orvos bíróság elé állítása. Shakil Afridit szerdán ítélték el: harminc évet kapott, és 3500 dollárnyi pénzbüntetést is kellene fizetnie. Ha utóbbit nem tudja megtenni, újabb három évet kell ülnie.

Egyre nagyobb azonban a valószínűsége, hogy Afridit önhibáján kívül ítélték el. Brig Qadir, a pakisztáni hadsereg nyugalmazott dandártábornoka magánnyomozást folytatott az abbottabadi akcióról, és kiderítette, az orvos valószínűleg nem tudta, hogy a CIA-nek dolgozott, és azt sem, kit keresnek. Ezt támasztja alá, hogy az akció után nem menekült el Pakisztánból, pedig számíthatott rá, hogy a helyi hatóságok nem nézik majd jó szemmel, hogy egy külföldi titkosszolgálatnak gyűjtött információt.

Az ítélet után Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is felszólalt, és kijelentette, az ítélet igazságtalan és jogtalan. Az Egyesült Államok azonban nemcsak szóban fenyegeti Pakisztánt: minden egyes évért egy millió dollárt levonnak az országnak juttatott segélyből.

A két ország között amúgy is eléggé feszült a viszony. Pakisztán ugyanis akadályozza az Afganisztánba tartó utánpótlási utvonalakat. Állítólag azért zárták el az utakat, mert elegük van a folyamatos dróntámadásokból, amelyek már több pakisztáni katonát is megöltek. Iszlámábád számára az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor tavaly 24 katona halt meg egy téves légicsapásban. Az USA szerint viszont Pakisztán csak még több pénzt akar kisajtolni az amerikaiaktól. Az ország ugyanis ötezer dollárt kérne minden áthaladó teherautóért a korábbi 250 dollár helyett, az USA azonban ennyit már nem hajlandó fizetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.