galéria megtekintése

Öttől hetvenötig bárkit megerőszakolt a műsorvezető

1 komment

NOL

Jimmy Savile szexuális étvágyának tényleg bárki áldozatul eshetett. A halottak is.

Jimmy Savile. A befolyása miatt játszi könnyedséggel megúszta a felelősségre vonást
Jimmy Savile. A befolyása miatt játszi könnyedséggel megúszta a felelősségre vonást
MTI/AP / Lewis Whyld/PA
Öttől hetvenöt éves korig, korra és nemre való tekintet nélkül bárkit megerőszakolt Jimmy Savile, a BBC emblematikus műsorvezetője azokban a brit kórházakban és pszichiátriákon, ahol a jótékonysági tevékenysége részeként megfordult – derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésből. A jelentést az alapján a vizsgálat alapján állították össze, amelyet a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) rendelt el a BBC-t is megrengető botrány kitörése, 2012 novembere után. Savile évtizedeken át volt a brit társasági élet ismert és kedvelt alakja, Amellett hogy a Top of the Pops című műsort vezette, összesen 28 egészségügyi intézményben vállalt önkéntesi munkát. Köztük volt a leedsi központi kórház, ahol az NHS-vizsgálat számára készített vallomások tanúsága szerint Savile hatvan embert molesztált – a legfiatalabb öt, a legidősebb 75 éves volt –, és a broadmoori pszichiátria is, amelynek 1968-tól harminc éven át lehetett a munkatársa. Sem a betegeket, sem az ápolókat nem kímélte, de volt, hogy látogatókkal kezdett ki és vetette rájuk magát.

Savile 85 éves korában, 2011. október 29-én halt meg. Soha nem vonták felelősségre. Bár már az életében felröppentek a pletykák arról, hogy kiskorúakon elégíti ki a szexuális étvágyát, ezeket a vádakat egy-egy legyintéssel sikerült lesöpörnie az asztalról. Ebben a sikerben közrejátszhatott a közéleti megbecsültsége. Mire 1990-ben lovaggá ütötték, több millió fontot – élete során összesen negyvenmilliót – szedett össze jótékonysági célokra, a befolyására pedig jellemző, hogy a trónörökös Károly őt – egy megrögzött agglegényt – kérte fel közvetítőnek, amikor válságba került a házassága Diana hercegnével.

A jelentés tele van megdöbbentő részletekkel Savile perverzióiról. A BBC műsorvezetője egyszer egy röntgenre váró tízéves kisfiút molesztált a leedsi központi kórházban, és volt hasonló korú lány, akinek műtét után, magatehetetlenül kellett tűrnie, hogy kiélje rajta a vágyait. Savile-t izgatták a halottak is. Szívesen pózolt velük, mások előtt kérkedett, hogy erőszakolta őket, néhánynak az üvegszeméből pedig – hangzik a jelentés – ékszert készíttetett magának. Mindezért az NHS szerint a kórháznak is viselnie kell a felelősséget, Savile hatvan leedsi áldozatából ugyanis kilencen elmentek a kórházi hatóságokhoz, amelyek azonban a BBC műsorvezetőjének a befolyásától félve eltanácsolták őket attól, hogy feljelentésig vigyék az ügyet.

 

Savile Broadmoorban egyébként talán még veszélyesebb volt, főleg azután, hogy 1988-ban imázsjavító célzattal megválasztották a pszichiátria egyik igazgatójának. Itt mindenféle korlátozás nélkül ki-be járhatott a betegekhez, és ezt meg is tette mindaddig, amíg az 2004-ben életbe nem lépett egy új biztonsági rendszer. A 11 áldozat, aki az NHS vizsgálat kedvéért jelentkezett, csak a jéghegy csúcsa – állapítja meg a jelentés, amelynek a megállapításaira kormányzati részről egyelőre Jeremy Hunt egészségügyi miniszter reagált. Ő úgy nyilatkozott, Nagy-Britanniát „mélyen megrázta", amit Savile csinált, majd bocsánatot kért az áldozatoktól.

Savile-t egy 2012 novemberében az ITV által bemutatott dokumentumfilm leplezte le. Az ezután indított első vizsgálat derítette ki, hogy a BBC műsorvezetője 1955 és 2009 között minimum 214 szexuális visszaélést követett el. Ezek közül 34 nemi erőszak volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.