Ott keresztelik a kis herceget, ahol felravatalozták Dianát

György herceg keresztelőjét nem a Buckingham-palota koncerttermében, hanem a St James palota királyi kápolnájában rendezik meg, ahol felravatalozták Diana walesi hercegnőt.

Mérföldkőnek számító esemény lesz a szerda délután a július 22-én született György herceg életében. A trónöröklés rendjében a harmadik helyet elfoglaló csecsemő keresztelőjét a szokásoktól eltérően nem a Buckingham-palota koncerttermében, hanem a St James palota királyi kápolnájában rendezik meg. A választás gesztus a csecsemő apai nagyanyjának emléke előtt: 1997 szeptemberének első napjaiban ugyancsak a Chapel Royalban ravatalozták fel Diana walesi hercegnőt.

A ceremóniát a nemrég kinevezett canterburyi érsek, Justin Welby vezeti. A brit sajtó hetek óta lázasan találgatta, kik kapnak meghívást a 45 percesre tervezett ünnepségre a kápolnába, illetve ki kapott felkérést a keresztszülők szerepére.

A cambridge-i hercegi pár már korábban is szakított az udvar néhány hagyományával. Nincs most sem másképp, hiszen az eddigi információk szerint a gyülekezetből hiányzik Vilmos két nagybátyja, András és Eduárd herceg, illetve a nagynénje, Anna hercegnő. Biztosan számítanak viszont a kis herceg dédnagyszülei, II. Erzsébet és a nyári betegségéből felgyógyult Fülöp edinburghi herceg jelenlétére, mint ahogy elképzelhetetlen lenne a szertartás a nagyszülők, Károly walesi herceg és Camilla, Cornwall hercegnője, illetve a Middletonok, Michael és Carole nélkül.

Az udvari tudósítók „kis, személyes és alaposan átgondolt” egyházi rendezvényre számítanak, amelyen várhatóan hatvanan vesznek részt, a szűk családon kívül elsősorban az ifjú pár gyermekkori és közös barátai. Közülük kerülnek ki a keresztszülők is.

A hagyományok jegyében a csecsemő annak a csipke keresztelő ruhának a pontos másában jelenik meg, amelyet először 1841-ben Viktória királynő legidősebb lánya, Viktória, utoljára pedig 2004-ben Eduárd kislánya, Lujza viselt, és most a Museum of Londonban látható. Katalin és Vilmos nem tart igényt keresztelői ajándékokra, az erre szánt pénzt jótékonysági intézmények javára kérik felajánlani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.