Amerikai egyenruhában küzdenek a korrupció ellen

Alig három nap alatt több mint 11 ezer követőt gyűjtött össze Instagram-oldalán az újjáalakított kijevi rendőrségi járőrszolgálat, amelynek mintegy kétezer friss munkatársa a hétvégén többek között Petro Porosenko államfő, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök és Vitalij Klicsko főpolgármester előtt tett ünnepélyes esküt.

Elképesztően fiatal testület alakult: az újoncok átlagéletkora 25 év, a parancsnok a kelet-ukrajnai harcokban edződött, 28 éves belügyes őrnagy, Alekszandr Facevics. Harmincháromezer jelentkezőből választották ki őket, minden ötödik nő. Három hónapos kiképzést kaptak amerikai, kanadai és japán rendőrtisztek közreműködésével.

A már szolgálatban lévő rendőrök átvilágításával járó, a tervek szerint másfél hónap múlva Odesszára és Lvivre, a jövő év végéig pedig az egész országra kiterjedő megújulás költségeit is külföldi segítséggel fedezik: a legtöbbet – 15 millió dollárt – az Egyesült Államok áldoz.

Kijevi eskütétel. Új sapka, új morál
Kijevi eskütétel. Új sapka, új morál
Valentyn Ogirenko / Reuters

Így nem véletlen, hogy a kijevi rendőrök új egyenruhája is a New York-iakéhoz hasonlít, ami az átszervezést szarkazmussal fogadók egy részét a Rendőrakadémia című amerikai filmvígjátékra emlékezteti. A kijevi kormány azonban abban bízik, hogy az új közlekedési és közrendvédelmi alakulat tagjait a profizmus fogja jellemezni, no meg a tisztesség. Csaknem háromnegyedük diplomás, és mindössze 38 olyan van közöttük, aki eddig is belügyi kötelékekben szolgált. Ez utóbbi tény azt is jelenti, hogy több ezer egykori rendőr munkanélküli lett, ami újabb problémákat okozhat.

Ők azonban Ukrajnában a korrupció jelképeivé váltak, az általuk elkövetett visszaélésekkel találkozik a leggyakrabban az átlagember, tehát nem véletlen, hogy a megvesztegetések elleni harc leglátványosabb frontját éppen itt nyitotta meg a kormányzat. Az persze kérdéses, hogy miként és mikor jut el ez a küzdelem a legfelső szintre is. Oda, ahol nem néhány tíz- vagy száz-, hanem több millió dolláros kenőpénzek forognak, és ahol a korábbi csatornákat a hírek szerint az új vezetők egy része is aktívan használja.

– Visszaüt a régi, szovjet típusú, korrupt rendszer, amely gyengül ugyan, de még nem sikerült lebontani – jellemezte a helyzetet a Népszabadság kérdésére nemrég egy budapesti háttérbeszélgetésen Oleh Ribacsuk volt kormányfőhelyettes, a Centre UA civil szervezet alapító elnöke. – Ezen a fronton zajlik a legélesebb harc. A társadalom és a kijevi kormányt támogató külföldi államok nyomására korrupcióellenes iroda jött létre, vezetőjét egy valóban független bizottság választotta ki, ami Ukrajnában csodaszámba megy. Van késlekedés, van vonakodás, de a közvélemény nagyon határozottan sürgeti a korrupció felszámolását – fejtegette.

A veszélyre figyelmeztetett Porosenko államfő is. Az igazi kockázati övezet nem az, ahol a golyók süvítenek, hanem ahol a bankók zizegnek – mondta az avatóünnepségen. A kormány igyekszik is gyorsítani: az eskütétellel még azt sem várták meg, hogy a múlt héten elfogadott rendőrségi törvényt aláírja az államfő, vagyis életbe lépjen a jogszabály, amelyet vitat a képviselők egy része, mert az közvetlen kormányellenőrzés alá helyezi az új testületet.

A tempó a változások motorjának tartott, Grúziából „importált” belügyminiszter-helyettestől, Eka Zguladzétól is függ. Ő az odesszai terület kormányzójává kinevezett volt grúz elnök, Miheil Szaakasvili csapatának tagjaként a kaukázusi országban már levezényelt egy hasonló átszervezést. A kipróbált forgatókönyvet követve 8–10 ezer hrivnya (340–420 euró), az átlagbér két, két és félszeresét kitevő fizetést adnak az új, a jegyzőkönyvek összeállítására táblagépeket használó és kétszáz, kamerákkal felszerelt Toyotán járőröző rendőröknek, akik cserébe azt ígérik, hogy nem fogadnak el kenőpénzt. A kezdet biztató: az új járőrök már egy ügyészt és egy parlamenti képviselőt is megbírságoltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.