Ötezer étterem a maffia kezén
A liberális római napilap cikke szerint a szervezett bűnözés számára a "tésztakapcsolatnak", vagyis az éttermi vállalkozásnak a pénzmosás a lényege: "sok bevétel, kevés vendég", az ellenőrzés elkerülése - ez az a módszer, amellyel a camorra vagy a 'ndrangheta (két ismert olasz bűnszervezet: a nápolyi, illetve a calabriai maffia) az éttermeit vezeti.
Ezen kívül a vendéglátóhelyek lehetőséget biztosítanak az alvilágnak szolgáltatásaik, illetve az azzal kapcsolatos szállítások lebonyolítására. A római napilap az elmúlt évek nyomozási eredményeit teszi közzé, főcímében a Café de Paris, a via Venetón lévő ismert étterem szerepel, amelyet a 'ndrangheta egyik vezére üzemeltet - egy fodrász, aki ugyan az államkincstárnak csak 15 ezer eurós éves bevételről számolt be, viszont éttermét 2,2 millió euróért vette meg. Olaszországban összesen csaknem 118 ezer étterem és kocsma működik.