Ötezer lej a büntetés a magyar himnuszért

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, hogy a székelyföldi Kovászna megye prefektusa ötezer lejes (350 ezer forint) bírságot rótt ki a Magyar Polgári Pártra (MPP), amiért egy a párt által szervezett rendezvényen elénekelték a magyar himnuszt.
Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a szövetség csütörtöki hírlevelében közölt nyilatkozatában precedens nélküli esetnek nevezte a bírságolást. Kijelentette, az RMDSZ ebben az esetben is kiáll a magyar ügyért, és minden eszközt ki fog használni annak érdekében, hogy „az ilyen visszaéléseket" megfékezze.

Kovács kijelentette, a háromszéki (Kovászna megyei) prefektusok „hagyományosan túllihegik a nemzetféltést", és nem értik meg, hogy a kisebbségi jogok nem vesznek el semmit a román többségtől. ,A háromszéki prefektusok – és sajnos még oly sokan mások – nem értik meg, mi büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk, és meg is akarjuk élni magyarságunkat, de nem múzeumi tárgyként vagy egy tájházba belépve, hanem a mindennapjainkban" - idézte a hírlevél a főtitkárt, aki a bírságolásban annak a bizonyítékát látta, hogy a pozitív folyamatok a 25 évvel a rendszerváltozás után is visszafordíthatók. „Ezért újra csak azt tudjuk hangsúlyozni, hogy ott kell lennünk az önkormányzatokban, a parlamentben, minden olyan fórumon, ahol a magyarság sorsáról is döntenek"– mutatott rá Kovács.

Marius Popica Kovászna megyei prefektus csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a kormánynak küldött hivatalos átiratban kezdeményezte, hogy ismét tegyék büntethetővé a román nemzeti szimbólumok meggyalázását. Ez a legutóbbi módosítás során került ki a romániai büntető törvénykönyvből.

A prefektus arra hivatkozott, hogy Kézdivásárhelyen december elsején, amikor Erdély és Románia egyesülését ünneplik, ismeretlenek piros-fehér-zöld szalagos gyászlobogókat tűztek ki a város főterén álló magánházak némelyikére. A prefektus Kézdivásárhely polgármesterét a város nem megfelelő fellobogózásáért, a Magyar Polgári Pártot pedig a június 4-én tartott trianoni megemlékezésen történt magyarhimnusz-éneklésért bírságolta meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.