Ötezer emberrel végeztek a dzsihádisták egy hónap alatt

Világszerte mintegy ötezer emberrel végeztek a dzsihádisták az elmúlt hónapban – derül ki egy, a BBC által végzett tanulmányból.

Az erőszak által leginkább sújtott országokban – sorrend szerint Irakban, Nigériában, Afganisztánban és Szíriában – naponta átlag 22 támadást hajtottak végre, amelyek általában 168 halálos áldozatot követeltek. A Radikalizációt Kutató Központtal (ICSR) közösen végzett vizsgálat szerint azonban 14 országban összesen 664 támadást hajtottak végre novemberben.

Az áldozatok csaknem fele – 5042-ből 2079 ember – fele civil volt, de számos katona is életét vesztette a támadásokban. Többségükkel robbantásos merényletekben végeztek, az egyszerre a legtöbb, 120 áldozatot is egy ilyen támadás követelte  november 28-án a nigériai Kanóban. 

Mindeközben a dzsihádisták közül körülbelül ezren haltak meg.

Az erőszakban az al-Kaida és az Iszlám Állam volt a legaktívabb. „A számok világosan megmutatják, hogy a dzsihádisták és az al-Kaida már nem egyek" – nyilatkozta az ICSR igazgatója, Peter Neumann. „A merényletek 60 százalékáért olyan csoportok feleltek, amelyek formálisan már nem tartoznak az al-Kaidához" – tette hozzá a szakértő. Kétezer halottért az Irakban és Szíria nagy területein kalifátust kikiáltó Iszlám Állam felel.

BBC szerint a felmérés célja az volt, hogy számszerűen is megmutassák, hányan esnek áldozatul a dzsihádisták által elkövetett támadásoknak, és pillanatképet adjanak a jelenségről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.