Osztrák konvoj a magyarországi menekültek "kiszabadítására"

Vasárnap délelőttre autós konvojt szerveznek Bécsből Budapestre a Facebookon a Keleti pályaudvarnál rekedt menekültek kiszállítására. A „vasútpótló utaztatás” résztvevői 11 órakor terveznek indulni, s a menekülteket Bécsig, de ha szükséges, Németországig elszállítani. Péntek délelőttig 2032-en ígérték részvételüket, volt, aki autó híján a jogosítványát ajánlotta, késznek mutatkozva a vezetésre.

Az alapvetően civileket célzó kezdeményezés, amely névhez nem köthető, taxivállalatokat, autóbusz-érdekeltségeket, segélyszervezeteket is kér, hogy vegyenek részt az Európa elzárkózása elleni akcióban.  Ausztriában nem minősül embercsempészetnek, ha pénz kérése nélkül fogadnak be és hoznak át a határon menekült utasokat. A vezető szabálysértést követ el, s ezzel 5000 euróig terjedő büntetést vonhat a fejére. Magyarországon viszont akár nyolc év börtönt is kaphatnak az engedély nélküli privát utaztatók.

Az APA osztrák hírügynökség közlése szerint négy osztrák aktivistát embercsempészet gyanújával a Déli pályaudvar közelében Budapesten megállították pénteken és egy rendőrőrsre kísérték be őket. Az osztrák külügyminisztérium szóvivője, a hírt megerősítő Martin Weiss jelezte, hogy a budapesti osztrák követség kapcsolatban áll az aktivistákkal és jogi képviselőt is szervez nekik. A magyar hatóságok 72 óra alatt döntenek ügyükben, akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnak az APA szerint. A Facebookon a mentési javaslat ellenzői is megszólaltak, volt, aki jelezte, hogy ott lesz a vasárnapi startnál, fotókat készít, s azokat átadja majd a magyar hatóságoknak.

Jelenleg nincs vasúti közlekedés Ausztria és Magyarország között, a magyar határon a MÁV emberei az ausztriai és a csehországi vonatokat is leállítják. Ezért az ÖBB mindenkit eltanácsol attól, hogy vasúton utazzon. A bécsi Kurier értesülése szerint csütörtökön a Budapest felé tartó regionális vonatokat is megállították Bicskén, s a magyar fővárosba igyekvő menekülteket is a helyi táborba terelték.

Az egyre romló viszonyok, a sokkoló magyarországi képek láttán a Caritas Österreich bejelentette, hogy a menekültek megsegítésére irányuló erőfeszítéseit kiterjeszti Magyarországra is, s a Máltai Szeretetszolgálattal együtt a következő három hétben orvosi ellátást szerveznek, tisztasági csomagokat és élelmiszert osztanak majd.

Péntek délelőtt az osztrák kancellári hivatalba kérették a magyar nagykövetet, Perényi Jánost. Werner Faymann kancellár rajta keresztül sürgette a menekültekkel szembeni emberséges bánásmódot a magyaroktól. Hangoztatta, hogy Magyarországnak kimondottan érdeke az unión belül kötelező befogadási kvóták bevezetése, ez ugyanis az alapja az egyenlő tehervállalásnak.

Elindult Ausztriában egy szolidaritási kampány is, amelyben hírességek vesznek részt. A kezdeményező Marcel Hirscher világkupa-győztes síző felhívásában megértésre és szolidaritásra szólított fel, elutasítva a menekültekkel szembeni embergyűlöletet, félelmet. Az egyik leggyorsabban csatlakozó a köztársasági elnök, Heinz Fischer volt, aki videón üdvözölte a kezdeményezést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.