Összeolvad a PNL és a PDL

A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) szombaton tartotta első közös kongresszusát, amelyen megszavazták a két párt összeolvadását.

Az új párt a liberálisok nevét viseli majd, de az összeolvadás a gyakorlatban csak a 2016-os román parlamenti választások után valósul meg. Addig a két párt választási szövetséget alkot, amely a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) nevet viseli. E szövetség neve alatt állít közös államelnök-jelöltet a román jobbközép a novemberi elnökválasztáson. Ez a szövetség is szombaton a két párt közös kongresszusán született meg.

A szombati napon összesen három párt tartott külön-külön, majd közösen kongresszust, ugyanis a Mihai Razvan Ungureanu volt román miniszterelnök által vezetett Polgári Erő (FC) nevű kispárt beolvadt a PDL-be. Ezt követően a PDL és a PNL elfogadta külön-külön tartott kongresszusán az ACL létrehozásának alapját képező együttműködési megállapodást, valamint a két párt összeolvadásáról szóló statútumot és politikai programot. A PDL és a PNL közös kongresszusán a küldöttek egyhangúlag szavazták meg a fúziót.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nevet viselő új párt a tervek szerint 2017 január 1-je után tartja meg első belső választását, addig az ACL-nek két társelnöke lesz, és valamennyi megyei szervezetet is két elnök vezeti.

Vasile Blaga, a PDL elnöke elmondta, a két párt közötti együttműködés abból a felismerésből fakadt, hogy a jobboldalnak ki kell egyensúlyoznia a román belpolitikában az erőviszonyokat, hiszen csak akkor tudják felvenni a harcot a Victor Ponta román miniszterelnök által vezetett baloldallal, ha összefognak. Blaga rámutatott, az ACL-hez hasonló jobboldali szövetségek már korábban is léteztek, de ezek soha nem olvadtak össze, ezért történelmi pillanatnak nevezte az új párt megalakulásáról szombaton született elvi döntést.

Az ACL augusztus elején nevezi meg államelnökjelöltjét, aki vagy Klaus Johannis, a PNL elnöke lesz, vagy Catalin Predoiu volt igazságügyi miniszter, aki a PDL jelöltje.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.