Összekaptak a kínaiak és az oroszok a Bin Laden akció roncsain

Az Oszama bin Laden-ügy legfrissebb mozzanataként a pakisztáni hatóságok visszaadták az USA-nak a szupertitkos lopakodó helikopter roncsait.

A gép a terroristavezér elleni akció során megsérült és a támadásban részt vevő amerikai különleges egység tagjai a helyszínen felrobbantották, de nem tudták teljesen megsemmisíteni. Kína (és feltehetően Oroszország) minden követ megmozgatott, hogy a roncsokat, a jármű farokrészét a rotorral megszerezhesse, legalább megnézhesse. Szakértők csodálkoztak is a kapkodáson, mert a lopakodó helikopter (feltehetően a magyar légierő által is használt Mi-17-es mérete) megmaradt roncsai alapján nem lehet megépíteni a teljes légijárművet, de Kína profitálhatott (volna) belőle. Miként az 1998-ban a tálibok kezébe került, fel nem robbant Tomahawk manőverező robotrepülőgépből, amely Pakisztán közvetítésével jutott el a kínaiakhoz.

A Jane’s Defence Weekly értesülései szerint bin Laden ellen május 2-án négy helikopter indult: kettő az éles bevetésben vett részt, a másik kettő tartalékként a térségben körözött (és felvette azokat, akik a meghibásodott gépen tértek volna vissza). Az akciót a CIA koordinálta és a Jane’s szerint vélhetően a DevGru, a haditengerészet „az elit elitje” 200-fős csapatából 40-70 ember vett részt. A DevGru tagjait a legjobb SEAL (különleges egység)-harcosokból választják ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.