Ősi rivális is indul Sarkozy ellen

A konzervatív exkormányfő, Dominique de Villepin a francia televízióban jelentette be, hogy megméreti magát a jelenlegi államfővel szemben a jövő évi elnökválasztáson.

Saját táborából is lesz kihivója Nicolas Sarkozy francia államfőnek a jövő évi elnökválasztáson. A volt konzervatív miniszterelnök, Dominique de Villepin vasárnap este a TF1 francia televízióban jelentette be, hogy indulni szándékozik a megméretésen, amelyet valószínűleg májusban rendeznek meg.

„Egyesíteni akarom a franciákat, azokat is, akik a baloldalon, azokat is, akik a jobboldalon, és azokat is, akik középen helyezkednek el. Nyugtalanít, hogy Franciaországot megalázza a piaci törvénye, amely mindegyre csak megszorításokban éli ki magát” – indokolta Villepin, hogy miért száll ringbe. Ezt egyébként az esélytelenek nyugalmával teszi, a legutóbbi felmérések szerint ugyanis aligha győzhet az elnökválasztáson. Indulásának csak abból a szempontből van jelentősége, hogy létfontosságú szavazatokat vehet el a szintén konzervatív Sarkozytól, aki egyébként is rendre a szocialista elnökjelölt, Francois Hollande mögött végez a népszerűségi listákon.

Ami azt illeti, a politikai bosszú illene is a képbe: Villepin és Sarkozy régi hatalmi riválisai egymásnak. Villepint éppen most szeptemberben mentette fel a fellebbviteli bíróság a rágalmazás vádja alól: az úgynevezett Clearstream-ügyben a politikus ellen az volt a gyanú, hogy tudatosan keverte pénzmosás gyanújába Sarkozyt a 2007-es elnökválasztás előtti kampányban.

Villepinnek azért kellett a törvény elé állnia, mert az ügyészség szerint 2003-ban miniszterelnökként nem akadályozott meg egy nyilvánvalóan hamis bizonyítékokon nyugvó vizsgálatot. Ez utóbbi egy nyolcszáz közéleti személyiség nevét tartalmazó lista nyomán indult, és az akkor belügyminiszter Sarkozy érintettségét is firtatta a luxembourgi Clearstream-bankon keresztül történő állítólagos pénzmosási akcióban, amelyben állítólag a francia fregattok 1991-es tajvani eladásából befolyó összeg jutalékainak a nyomát tüntették el. Kiderült, hogy Villepin titkos nyomozást rendelt el Sarkozy tájékoztatása nélkül, de éppenséggel kiderült az is, hogy az egész ügy nem több kitalációnál. Ahogy a volt kormányfő az ellene indított perben végig azt hangoztatta, hogy ő csak „politikai vérszomj” áldozata.

Miniszterelnöki ténykedése Villepint vajmi kevéssé predesztinálja az államfői tisztségre. A most 58 éves politikus munkaügyi reformját 2007-ben sztrájkok és tüntetések sorozata foszlatta semmivé, ahogy semmi nem lett elnöki ambícióiból sem, annak ellenére, hogy a korábbi elnök, Jacques Chirac pártfogoltjának számított. Sokan egyszerűen arrogánsnak, mások pedig túl urbánusnak tartják, aki mindig is hajlamos volt arra, hogy félreértse a közvélemény jelzéseit. (Korábban, még külügyminiszterként több sikere volt: 2003-ban az ENSZ-ben hangos ovációra jelentette be az EBSZ-ben, hogy országa ellenzi az Irak ellen amerikai vezetéssel indítandó szövetséges inváziót.)

Politikai szerepvállalásán túl Villepin költőként és történészként is ismert; a Napóleon utolsó száz napjáról szóló művével 2001-ben számos díjat is nyert.

Sarkozy hivatalosan még nem nyilatkozott arról, indul-e az elnökválasztáson, a bejelentés azonban várhatóan csak idő kérdése.

Villepin és Sarkozy. Egymás megszállottjai
French Prime Minister Dominique de Villepin (L) and French Interior Minister and ruling party leader Nicolas Sarkozy (R) are seen prior to the opening of the Parliamentary Days of the ruling party UMP (Union for Popular Movement) in Evian-les-Bains, south-eastern France, September 20, 2005. Pictures of the Year 2005 REUTERS/Denis Balibouse DB/ABP
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.