Örülne a Brexitnek a volt cseh államfő

Terjedelmes interjút adott a CTK hírügynökségnek 75.születésnapja alkalmából Václav Klaus volt cseh államfő, aki szerint megérett az idő arra, hogy megszervezzék mindazoknak az együttműködését, akiknek már „tele a hócipőjük” az európaisággal.

Német mintára – az Alternative für Deutschland (AfD) mintájára az ernyőszervezet neve Alternatíva Európáért (AFE) lehetne, s azokat tömörítené egy szervezetbe, akik ellenzik a multikultit, a meggondolatlan európai integrációt, az agresszív zöldek eszméit, a gender ideológiát, a feminizmust és más elmeszüleményeket. „Tavaly a német AfD vezetői fordultak hozzám, hogy nem lehetne-e Prágából kezdeményezni az ő értékrendjükhöz hasonló politikai tömörülések összefogását, amelyben minden párt vagy mozgalom megtartaná nemzeti sajátosságait, viszont összekötné őket az Európai Unió erőteljes bírálata. Hagytam néhány hónapot, hogy a gondolat érlelődjön bennem is, most már úgy érzem, közeleg az idő a cselekvésre” – jelentette ki az euroszkepticizmusáról elhíresült cseh exelnök. Határozottan cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint a cseh Iszlámellenes Blokk csoportosulás is segíti a hazai és a nemzetközi szervezkedést.

További kérdésre válaszolva Klaus kifejtette, hogy a csehek nagy többségével együtt azt szeretné, ha a jövő csütörtöki népszavazáson azok győznének, akik Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépését óhajtják.

„A britek távozásának semmiféle súlyos gazdasági vagy egyéb következménye sem lenne hazájuk, földrészünk, a világ, de akár csak Csehország szempontjából sem. Ilyesféle riogatások a jelenlegi uniós vezetők hazug propagandájának eszközei. Meggyőződésem, hogy Nagy-Britannia kilépése politikai értelemben rengetné meg földrészünket, amelynek égető szüksége van arra, hogy valaki végre ébresztőt fújjon, kijózanodásra intse a szüntelenül dicshimnuszokat zengedező uniós csúcspolitikusokat, akiknek értésére kell adni, hogy uraim, elég volt! – hangoztatta a volt cseh államfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.