Oroszország újabb katonai erőket csoportosít az ukrán határhoz

Oroszország folytatja katonai jelenlétének növelését az ukrán határ mentén: ötven harckocsit, két Grad rakéta-sorozatvetőt, egy páncélozott gyalogsági járművet és tíz gépkocsit észleltek az államhatártól húsz kilométeres körzeten belül – közölte szerdán honlapján az ukrán határőrszolgálat.
Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) közleménye szerint az éjjel kelet-ukrajnai szakadárok az orosz fegyveres erőktől kapott hét harckocsival behatoltak Oroszországból Ukrajna területére, a Donyeck megyei Gyibrivka településnél, és rálőttek az ukrán katonák állásaira. 

A tanács adatai alapján az elmúlt 24 órában egy ukrán katona vesztette életét, 11-en megsebesültek a szeparatisták ellen vívott kelet-ukrajnai harcokban. Andrij Liszenko szóvivő szerdai kijevi tájékoztatása szerint ez idő alatt a „terrorellenes" erők több mint száz szakadár fegyverest, tíz páncélozott járművet és 12 tüzérségi rendszert „semmisítettek meg".

Liszenko közölte, hogy Luganszk megyében a szakadárok gyárakban és üzemekben építenek ki maguknak tüzelőállásokat. Szuhogyilszk településen egy ércdúsító üzemben például Grad légvédelmi rakétarendszereket állítottak fel, hogy onnan indítsanak támadásokat Lutuhine település irányába.

Szakértők már korábban figyelmeztettek annak veszélyére, hogy a Donyec-medencében számos elhagyatott ipari üzem és gyár található, amelyekben még rendkívül mérgező anyagok, hulladékok lehetnek. Súlyos környezeti katasztrófát, akár áldozatokat követelő tragédiát is okozhat, ha találat ér egy ilyen létesítményt.

Folytatódtak a katonai mozgósítás elleni tiltakozások Kárpátalján

Hídlezárásokkal és útblokáddal tiltakoztak a részleges mozgósítás ellen szerdán is három település lakói Kárpátalján. A huszti járási Visk nagyközség mintegy 100 lakosa lezárta a Tisza-hidat, megbénítva ezzel egy fontos közút forgalmát. A szomszédos Nagyszőlősi járásban Magyarkomját (Veliki Komjati) településen a tiltakozó helyi lakosság a falu központi hídját zárta le, míg az Ilosvai (Irsava) járás Cserhalom (Dubrivka) nevű községének lakói az Ilosvát Beregkisfaluddal (Szilce) összekötő úton emeltek útzárat – adták hírül kárpátaljai hírportálok.

A jelentések szerint a tiltakozók mindhárom helyszínen azt követelték, hogy a hatóságok állítsák le a civilek mozgósítását Kárpátalján és a rendvédelmi szervek állományát vezényeljék a kelet-ukrajnai háborús övezetbe. A katonai hatóság szerint azonban nincs kényszersorozás Kárpátalján.

A megyei hadkiegészítő parancsnokság közleményében a heves lakossági tiltakozást kiváltó híresztelésekre reagált, amelyek szerint a katonák a belügyi szervek munkatársaival közösen „összefogdossák és kényszerrel besorozzák a hadseregbe" a férfiakat. A dokumentum szerint a részleges mozgósítás harmadik szakasza szigorúan a hatályos törvényeknek megfelelően folyik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.