Orosz vagyonokat mentett ki a Deutsche Bank

Egyszerű pénzmosási vizsgálatnak indult, ám immár az Oroszországgal szembeni uniós szankciók megsértése lehet a vád a legnagyobb német pénzintézettel, a Deutsche Bankkal (DB) szemben – tudósított a Financial Times.
Mint arról beszámoltunk, az amerikai Igazságügy Minisztérium és más pénzügyi felügyelő hatóságok néhány hónapja kezdtek vizsgálatot a bank körül, mivel szemet szúrt nekik egy sor, összesen hatmilliárd dollár értékű tranzakció. Első körben téves utalást gyanítottak – egy zöldfülű alkalmazott nyomott a kelleténél több nullát, így landolt az összeg egy alapkezelő számláján. A furcsa eljárás lényege inkább az volt, hogy a DB azóta megszüntetett moszkvai fiókja rubelért értékpapírokat vásárolt Oroszországban, majd ezeket a papírokat nyugaton dobta piacra, és az ellenérték is nyugati vevők számláira került.

Azaz a tranzakciónál használt pénzösszeg így Oroszországból külső országokba jutott anélkül, hogy valós pénzátutalás történt volna. A pénzügyi zsargonban „tükör tranzakciónak” nevezett eljárás egyik előnye, hogy mivel nem történik tényleges pénzátutalás, így a pénzmosás fölött őrködő állami szervek nem feltétlenül veszik észre a vagyontömeg vándorlását.

Bajban a patinás óriás
Bajban a patinás óriás
Sergei Karpukhin / Reuters

Az amerikai hatóságok annál inkább eljárnak. Úgy tudják, hogy az ügyben érintett, időközben elbocsátott DB-üzletkötő amerikai állampolgár. Az amerikai vizsgálók azt próbálják kideríteni, hogy a bank felső vezetése tudott-e a tranzakciókról.

Az amerikai ellenőrök most azt gyanítják, hogy az ügyletek mögött orosz magánszemélyek álltak, közülük többen Vlagyimir Putyin orosz államfő közeli segítői, akik így tudták kimenteni a vagyonuk egy részét Oroszországból. Az amerikai igazságügy-minisztérium azt gyanítja, a Deutsche Bank az uniós tiltó listán is szereplő Arkagyij és Borisz Rotenberg, Putyin közeli szövetségeseinek a pénzét is kijuttatta az országból a tilalom ellenére. Amennyiben az amerikaiak gyanúja bebizonyosodik, ez lenne az első eset, hogy nyugaton megszegték a Krím 2014-es orosz elfoglalása után hozott szankciókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.