Orosz-ukrán kézfogás a normandiai ünnepségen

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök pénteken találkozott egymással a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepség díszebédje előtt, amelyre mindketten hivatalosak voltak – közölték a francia elnökséghez közeli források.
Putyin és Porosenko kezet fogott egymással, majd „normális és komoly beszélgetés folyt a két vezető között" – hangsúlyozta a francia hírügynökségnek az elnöki forrás, amely szerint az ukrajnai tűzszünet feltételei „néhány nap múlva" megvitatásra kerülhetnek.

Putyin korábban találkozott Angela Merkel német kancellárral is, aki arra kérte az orosz elnököt, hogy vállalja a felelősség ráeső „nagy" részét az ukrán válság rendezésében.

„A kancellár kifejezte a meggyőződését, hogy a nemzetközileg elismert (ukrán) elnökválasztás után eljött az idő a helyzet stabilizálására, különösen Ukrajna keleti részén. Oroszországnak ezen a téren vállalnia kell a nagy felelősségét" – olvasható a két vezető deauville-i találkozóját követően kiadott közleményben. A normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján rendezett nemzetközi megemlékezés előtt Merkel és Putyin csaknem egyórás megbeszélést folytatott.

Az orosz elnök az ukrán válság kirobbanása óta a normandiai évforduló alkalmából találkozott először nyugati vezetőkkel. Csütörtök este David Cameron brit miniszterelnökkel egyeztetett Párizsban, azt követően pedig Francois Hollande francia elnökkel vacsorázott a francia elnöki hivatalban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.