Orosz harci gépek repültek be Ukrajna légterébe

Az elmúlt huszonnégy órában többször is.

Orosz vadászgépek többször is berepültek az ukrán légtérbe az utóbbi 24 órában – írta névtelenséget kérő amerikai tisztségviselőkre hivatkozva az AP. Az amerikai hírügynökség egyik forrása szerint „folyamatos provokációkról” van szó. Az nem világos, hogy a berepülések célja micsoda. Lehet, hogy tesztelni akarták az ukrán radarokat, de az is, hogy mindössze erőfitogtatásként sértették meg a szomszéd ország légteret.

Az orosz vadászgépek aközben jelentek meg Ukrajna felett, hogy Oroszország hadgyakorlatba kezdett a két ország határnál. Ukrán információk szerint a határ orosz oldalán, egy 200 kilométeren belüli övezetben 150-200 tüzérségi fegyvert, csaknem 700 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 220-230 katonai légi járművet, és 50 ezer katonát észleltek. A hadgyakorlat miatt provokációt és destabilizálási törekvéseket emlegető amerikai védelmi miniszter, Chuck Hagel szeretne tárgyalni az orosz kollégájával, Szergej Sojguval, de a megkereséseire visszajelzést mindeddig nem kapott – jegyzi meg az AP.

Pénteken egyébként az orosz hadsereg vezérkari főnöke felrótta amerikai kollégájának, hogy Oroszország határok mentén nőtt a NATO katonai aktivitása. Az erről szóló bejelentések szerint Valerij Geraszimov tábornok telefonon beszélt Martin Dempseyvel, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnökével, akinek kifejtette, Moszkva aggasztónak tartja, hogy a Baltikumba és Lengyelországba amerikai katonákat vezényeltek, és hogy amerikai hadihajók jelentek meg a Fekete-tengeren – közölte az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata. Geraszimov elmondása szerint nem csak Oroszország, hanem Ukrajna is jelentős csapatösszevonásokat hajtott végre a két ország határánál. Ezek között az egységek között olyanok is vannak, amelyeknek „szabotázs” a feladatuk.

Szerdán a holland és a brit légierő vadászgépei is felszállási parancsot kaptak, miután két orosz TU-95-ös bombázó 800 méterre berepült Hollandia légterébe. A TU-95-ösöket – becenevükön a Medvéket – két holland F-16-os kísérte ki, később két brit Eurofighter Typhoon vadászbombázó is felszállt vizsgálódni, azután, hogy a TU-95-ösök megjelentek a brit légtér közelében. Ami a hollandiai berepülést illeti, abban semmi rendkívüli nincs. Wilko Ter Horst őrnagy szerint a holland légierőt évente 4-5-ször riasztják hasonló esetek – akár Oroszország, akár valamelyik más ország vadászgépeinek a feltűnése – miatt. Riasztásra korábban március 21-én, előtte pedig szeptember 10-én volt példa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.