galéria megtekintése

Őrizetbe vették Nicolas Sarkozyt

0 komment

NOL/MTI

A rendőrség ma reggel őrizetbe vette Nicolas Sarkozy volt francia államfőt. A rendőrségi kihallgatása már megkezdődött, sajtóinformációk szerint akár 24-48 óráig is bent tarthatják a francia konzervatív politikust.

Gonzalo Fuentes / Reuters

A nyomozóhatóság befolyással való üzérkedéssel és nyomozati titkok megsértésével gyanúsítja Sarkozyt. A volt elnök egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből az derült ki, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírója, Gilbert Azibert egy folyamatban lévő nyomozás részleteiről rendszeresen tájékoztatja a volt államfő ügyvédjét. Cserébe Sarkozy állítólag azt ígérte, hogy közbenjár Azibert monacói kinevezése érdekében – írta az MTI.

Sarkozy letartóztatására azután került sor, hogy hétfőn már őrizetbe vették ügyvédjét, Thierry Herzogot, valamint a semmítőszék két bíráját. Az ő kihallgatásuk kedden is folytatódott. 

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Orbán rendje
Vélemény
Tünet

A nyomozók elsősorban arra kíváncsiak, hogy a volt elnök ténylegesen megpróbált-e információkhoz jutni Azizbert-en keresztül, és törvénytelen módon tudomást szerzett-e arról, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját. Ez utóbbi kérdés azért merült fel, mert a volt államfő Paul Bismuth álnéven tartott egy titkos mobiltelefont, és a kényes ügyekről azon beszélt az ügyvédjével. 

Újságírók várják a kihallgatásra érkező Sarkozyt.
Benoit Tessier / Reuters

A lehallgatások 2014. január 28. és február 11. között készültek. Az ügyészség annak az eljárásnak a keretében hallgatta le Sarkozy mobiltelefonjait, amely a Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől még a 2007-es elnökválasztási kampányhoz érkezett állítólagos támogatás kivizsgálására indult.

A márciusban a sajtóban is közzétett telefonbeszélgetések alapján indult egy újabb eljárás a volt elnök ellen február 26-án befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt. A felvételeken Sarkozy és ügyvédje azokról a rendőrségi ügyekről beszél, amelyekben a volt államfő is érintett. Az ügyészségen jelenleg hat ilyen eljárás folyik.

A beszélgetésekben elsősorban a Bettencourt-ügyről esik szó, amelyben felmerült a gyanú, hogy a volt elnök visszaélt Liliane Bettencourt – Európa leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének – megrendült egészségi és pszichés állapotával, s meggyőzte őt, hogy törvénytelen módon támogassa elnökválasztási kampányát 2007-ben. Sarkozyt ki is hallgatták, vádat is emeltek ellene, majd utóbb bizonyíték hiányában ejtették a vádat, és jelenleg csak pártjának néhány tagja ellen folyik eljárás az ügyben. 

Először fordult elő Franciaországban hogy őrizetbe vettek egy volt államfőt. Igaz, elődje, Jacques Chirac is épphogy megúszta: 2011-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott sikkasztásért, amit még Párizs főpolgármesterként követett el. Az ügy tovább nehezítheti Sarkozy esetleges politikai visszatérését a 2017-es elnökválasztás előtt, miközben jelenleg kollektív vezetésű pártja, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) a legutóbbi elnökválasztási kampány hamis számlázási ügyei miatt kirobbant botrányt követően a szétesés szélére jutott.

A népszerűsége mélypontján levő Francois Hollande jelenlegi államfőnek és a szocialista pártnak persze nem jönnek rosszul a Sarkozy elleni vádak, de a francia kormányszóvivő kategorikusan cáfolta, hogy politikai nyomásra vették volna őrizetbe Sarkozyt. „Az igazságszolgáltatás teszi a dolgát, és Nicolas Sakorzynak is szembe kell néznie ezzel" – idézte a BBC a szóvivőt. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.