Őrizetbe vettek két magyart a Sky News hamis riportja miatt

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) csütörtök este őrizetbe vette Pántics Attila-Csabát, Pántics Leventét és Szanto Aurelian-Mihait, akik a brit Sky News televízió vasárnap sugárzott riportjában álarcosan, a nyugat-európai terroristákat fegyverekkel ellátó banda tagjaként jelentek meg. A három erdélyi férfi ellen hamis információk terjesztése, szervezett bűnözői csoport létrehozása, és fegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés gyanújával indult vizsgálat – közölte a DIICOT.

A vasárnap sugárzott, közel ötperces riport azt állította, hogy romániai bűnbandák gyakorlatilag korlátlan mennyiségben csempésznek ki fegyvereket Ukrajnából, és készek azokat bárkinek eladni, aki megadja a kért árat, legyen bankrabló vagy terrorista. Hogy a kapcsolat egyértelmű legyen a kelet-európai bűnözők és a Nyugat-Európát fenyegető terroristák között, vágóképként a Charlie Hebdo szatirikus folyóirat szerkesztősége elleni támadás felvételeit használták.

Facebook

A román ügyészek már kedden megállapították, hogy a riportban támadófegyverként bemutatott eszközök legálisan tartott vadászfegyverek. Az állítólagos csempészeket is sikerült nagyon gyorsan azonosítani a felvételeken megjelenő, rendszám nélküli, de Romániában rendkívül ritka kisterepjáró (Suzuki Samurai) alapján. A hatóságok így jutottak el a Beszterce-Naszód megyei Zselyken (Jeica) lakó Hunyadi Csabához, aki aztán elvezette őket a riportban álarcot viselő "csempészekhez".

A brit televízió felvételein megjelenő Suzuki pénteken reggel még megtalálható volt Hunyadi Csaba Facebook-oldalán. A három férfit a vadászszenvedély hozta össze. A közösségi oldalán fellelhető fényképekből kiderül, hogy a Maros megyei Radnótról származó (Iernut) Pántics Levente többször megfordult Zselyken.

Facebook

Az egyik, április 7-én közzétett fotón Pántics Csaba a Sky News riportjában is megjelenő vadászfegyverrel a kezében látható, egy szarvas teteme fölött.

Facebook

 

A DIICOT közleménye szerint a Sky News újságírója, Stuart Ramsay július elején vette fel a kapcsolatot a radnóti, hét éve Angliában élő Szanto Aurelian-Mihai-jal (a román média korábban ügyészségi forrásokból úgy tudta, hogy a közvetítő neve Aurelian Mihai Tana), és egy fegyvercsempészekről szóló dokumentumfilm elkészítéséhez kérte a segítségét. Szanto közölte, hogy katonai fegyvereket nem tud mutatni, de akad ismerőse, akinek vannak vadászfegyverei. A riporter azt válaszolta, hogy az is megteszi.

A brit újságírók kétezer eurót adtak Szantónak, aki ezret megosztott Pántics Attila-Csabával és unokatestvérével, Pántics Leventével. A tévéstáb július 29-én landolt a marosvásárhelyi repülőtéren. Bérelt autóval egy közeli szállodába hajtottak, ahol megbeszélték a forgatás részleteit. Szanto szerint Ramsay megszabta, hogyan legyenek felöltözve a "csempészek", előre megírta a párbeszédeket, beleértve az állítólagos csempészfegyverek árát. Azt is kikötötte, hogy a filmezés egy dombokkal és erdőkkel körülvett, elhagyatott területen történjék. A választás a Nagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Zsejkre esett, ahol a három férfi vadászni szokott. A britek sürgetésére az erdélyiek beszereztek egy UM Sadu típusú félautomata fegyvert is, amely ránézésre azonos az AK 47-essel, viszont sorozatlövésre nem képes.

Szanto szerint a Sky News képviselői azt hangoztatták, hogy csupán egy Romániában forgatott dokumentumfilmet vennének fel, amelynek végén közölnék a nézővel, hogy a bemutatott történet fikció. Ezt a verziót az ügyészség is alátámasztja, amikor közleményében azt hangsúlyozza: Szantóval a forgatás helyszínén közölték, hogy neki is szerepelnie kell a felvételeken, és helyben adták át neki a titokban előkészített terepszínű felsőt és álarcot. Az ügyészség azt is kiemeli, hogy noha a "csempészek" anyanyelve magyar, a britek külön felkérték őket, hogy románul beszéljenek.

A román hatóságok a brit újságírókat is kihallgatják, sőt a Hotnews hírportál információi szerint nem kizárt, hogy ellenük is eljárás indul a nemzetbiztonságot fenyegető hamis információk terjesztése
vádjával.

A három erdélyi őrizetbe vételéről szóló közleményben a DIICOT hosszasan fejtegeti, hogy a valótlan adatokat bemutató, rosszhiszemű "riport" szerzői és résztvevői azt a látszatot keltették, hogy a román hatóságok nem tudják vagy nem akarják kezelni az illegális fegyverkereskedelmet, ezzel pedig egyfelől rontották Románia hitelét, másfelől félelmet keltettek a lakosság körében.

Stuart Ramsay cáfolja, hogy bárkit lefizetett volna. Twitter-oldalán több üzenetben is hangsúlyozta továbbá, hogy igazi fegyverkereskedőkkel tárgyalt, és hogy a román hatóságok reakciója nevetséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.