Orbánt választották meg 2014 második legkorruptabb politikusának

A tényfeltáró újságírók által alapított szervezet, az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) szerint Vlagyimir Putyin az első, mert ő tett a legtöbbet a szervezett bűnözés térnyeréséért.
Montenegrói kollégájával, Milo Djukanoviccsal holtversenyben Orbán Viktor magyar kormányfőt választotta meg 2014 második legkorruptabb politikusának az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), a tényfeltáró újságírókból álló szarajevói székhelyű szervezet. Az első, Az év embere nem éppen hízelgő címének a tulajdonosa Vlagyimir Putyin orosz elnök lett, az OCCRP szerint azért, mert a világ politikusai közül tavaly ő tette a legtöbbet a szervezett bűnözés térnyeréséért.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Orbán és Djukanovic második helyéhez az OCCRP nem fűzött kommentárt, Putyinét viszont többek között annak a pénzmosásban utazó szofisztikált hálózatnak a kiépítésével indokolták, amelynek a szálai az elnök unokatestvéréhez, Igorhoz is köthető orosz bankokon és a Moldovai Köztársaságon át Mexikóig és Vietnamig érnek. Putyin eddig minden évben ott volt a lehetséges befutók szűk listáján, ezért azt, hogy most meg is választották a legkorruptabbnak, egyfajta életműdíjnak is tekinthetjük – jegyezte meg pikírten Drew Sullivan, a szervezet egyik koordinátora. Paul Radu OCCRP-igazgató a maga részéről annyit mondott, Putyin a hidegháborús mentalitást ötvözi a modern szervezett bűnözésre jellemző stratégiákkal, hogy egy nemzetek feletti kartellt hozzon létre.

A 2006-ban alapított OCCRP a Magnyitszkij-ügy kirobbantásával lett ismert. Az év embere címet harmadjára osztották ki. Először, 2012-ben Ilham Aliyev azeri elnök – Orbán kedvenc diktátora – kapta az állami vagyon lenyúlásáért, tavalyelőtt pedig a román parlament a politikusi összeférhetetlenség eltörlése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.