Orbánt szégyenpadra ültették Párizsban

A Le Monde kezdte el firtatni, hogy miért van helye a magyar kormányfőnek azon a felvonuláson, amelyet a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadásban és a csütörtöki és pénteki merényletekben meghaltakra emlékezve a sajtószabadságért tartottak vasárnap.
Az erről szóló cikkében a francia lap Orbánt Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, Ali Bongo gaboni elnökkel, Abdallah jordán királlyal és feleségével, Rania királynéval, Szameh Csoukrou egyiptomi külügyminiszterrel és Nftali Bennett izraeli gazdasági miniszterrel említi egy névsorban, mint aki a saját országában korlátozza a szólás szabadságát.

A nemzetközi újságírószervezet, a Reporters sans Frontieres (RSF) sajtószabadságról készített 180-as listáján Törökország a 154., Oroszország a 148., Jordánia a 141., Gabon a 98., Izrael a 96., Magyarország pedig a 64. helyet foglalja el – emlékeztet a Le Monde. Orbán kapcsán a lap emlékeztet, hogy az „ultrakonzervatív, populista" Fidesz elnökét főleg a sajtó függetlensége elleni támadásokért kritizálják. Bár ezekre a kritikákra válaszul a magyar kormányfő ígéretet tett, hogy módosítja a 2010-es médiatörvényt, és az Európai Tanács üdvözölte is ezt, az egyensúly még nem állt helyre.

Vasárnap volt viszont, aki egy kicsit átesett a ló túlsó oldalára. „Netanjahu, Lavrov, Orbán, Davutoglu és Bongo a sajtószabadságért? Miért nem mindjárt Aszad?" – feszegette a Twitteren MarionVan Renterghem, a Le Monde újságírója. Renterghemnek láthatóan nehéz volt belenyugodnia az említett politikusok jelenlétébe, amelyre többször is visszatért „Igazatok van. Hogyhogy nincs itt Kim Dzsong Un?" – tette fel a pikírt kérdést, majd a „gyönyörű, méltóságteli és megható” felvonulást dicsérve azzal zárta, hogy Lavrov, Orbán és Davutoglu „teljesen elveszett" ebben az egyébként valóban történelmi pillanatban.

Az Élysée-palota egyébként közleményben reagált a Le Monde cikkére. „Az elnök világos volt. a vasárnapi felvonulásra mindenkit meghívtak, aki kiáll Franciaország mellett a terrorizmus elleni harcban. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ebben a kiállásban különbséget tegyünk országok között és hagyjuk megbélyegezni néhányukat. Az említett politikusok mindegyike elítélte a Charlie Hebdo elleni támadást" – hangzik Francois Hollande hivatalának a közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.