Orbánt méltató amerikai képviselő kapott tiszti keresztet Navracsicstól

A Magyar Érdemrend tiszti keresztjét adta át ifjabb Koszorús Ferencnek, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) elnökének és Mario Diaz-Balart amerikai republikánus képviselőnek, a kongresszusi magyar caucus tagjának Washingtonban Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. 

Koszorús Ferenc a laudáció szerint a legrégebbi amerikai magyar szervezet elnökeként egyik fő szószólója az amerikai magyarok érdekeinek. „Az AHF élén a kihívásokkal leginkább terhelt időszakban kiállt Magyarország igazságos bemutatása mellett, és többször felszólította az amerikai tisztségviselőket arra, hogy tartsák tiszteletben a Magyarország választotta utat, összpontosítsanak azokra a stratégiai ügyekre, amelyek a legfontosabbak a magyarok és az amerikaiak számára, valamint fordítsanak nagyobb figyelmet a Kárpát-medencei magyar kisebbség emberi jogainak védelmére".

A kitüntetett méltó apjának, a néhai Koszorús Ferenc ezredesnek az örökségéhez, akinek embersége és hazafias szolgálata példaértékű. (Koszorús ezredes páncélosaival 1944. július 5-én és 6-án megakadályozta az úgynevezett csendőrpuccsot, amivel akadályozni tudta a budapesti zsidóság deportálását.) Ifjabb Koszorús Ferenc jelentős erőfeszítéseket tett Magyarország NATO-tagságáért, amerikai vízummentességéért és a magyar kisebbségek védelméért.

Köszönő beszédében a kitüntetett kijelentette: rendíthetetlen meggyőződése, hogy Magyarországnak és az Egyesült Államoknak továbbra is erős baráti és jó szövetségesi kapcsolatokat kell ápolniuk. Mint fogalmazott, sajnos előfordulhat, hogy néhány disszonáns hang Magyarországról téves és megalapozatlan ítéletekhez vezethet.  

„A tájékozott amerikaiak és magyarok ápolják ezt a kapcsolatot, valamint a szabadság és az igazságosság közös értékeit. Megértik, hogy a demokrácia, a jogállamiság, valamint az emberi és kisebbségi jogok megerősítik a kapcsolatot, és mindkét ország, mindkét nemzet érdekeit szolgálják" - mondta, hozzátéve, hogy ezekhez továbbra is kész a tőle telhető legtöbbet hozzáadni.

A kubai származású Mario Diaz-Balart képviselő elkötelezettsége az emberi jogok érvényesülésének előmozdítása mellett Kubában és szerte a világon példaértékű a méltatás szerint, és nemcsak az amerikai kongresszusban, de messze az Egyesült Államok határain túl is elismert. A politikus a kongresszusi magyar képviselőcsoport (caucus) tagja, amióta csak megválasztották képviselőnek, és megbízható támogatója az Orbán-kormánynak, amellyel megtalálta a közös hangot a kommunizmus elleni közös harc melletti elkötelezettségben.

Mario Diaz-Balart kijelentette, hogy a kommunizmus ellen küzdő kubaiként mindig ösztönző példaként tekintett Magyarországra, ez az oka annak, hogy a magyar caucus tagjaként elkötelezett támogatója az országnak. A floridai képviselő elismeréssel szólt Orbán Viktorról, akit barátjának nevezett, és akiről felidézte, hogy 2007-ben még ellenzéki politikusként felkarolta a kubai politikai üldözöttek ügyét, jelképesen személyes védnökséget vállalt a Kubában bebörtönzött Oscar Elias Biscet Gonzalez doktor felett. Mint mondta, Magyarország nem felejti el a totalitárius diktatúra szörnyűségeit, és segíti az elnyomottakat.

Koszorús Ferenc szerdán, Mario Diaz-Balart pedig csütörtökön vette át a kitüntetést ünnepélyes keretek között Szapáry György washingtoni magyar nagykövet rezidenciáján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.