Orbánt kihagyták a regionális együttműködésből

A morvaországi Brnóhoz közeli patinás kisvárosban, Slavkovban (egykor Austerlitz) csütörtökön az Oroszország elleni esetleges további gazdasági szankciókat ellenezte az osztrák szövetségi kancellár, valamint a szlovák és a cseh kormányfő.
Egyúttal a három szomszédos közép-európai ország közötti regionális együttműködés gyarapításáról is döntöttek.

Werner Faymann a találkozót követő nemzetközi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Ausztria álláspontja szerint a kelet-ukrajnai válságot csupán intenzív béketárgyalásokkal lehet enyhíteni és fokozatosan rendezni, leginkább a miniszki egyezmény alapján. A szankciók további szigorítása legfeljebb ideiglenes kényszerintézkedés lehet, de semmiképpen sem helyettesítheti a béketerveket. Hosszabb távon Oroszországgal fel kell újítani a gazdasági és politikai együttműködést, egyúttal pedig visszatérni a nemzetközi jog érvényesítéséhez, beleértve a kisebbségiek tiszteletben tartását is. Robert Fico szlovák miniszterelnök teljes mértékben egyetértett Faymann-nal: – Az eddigi szankciók nem vetettek véget a kelet-ukrajnai emberöléseknek, vagyis a békét teremtő kezdeményezések hozhatnak csak eredményt – jelentette ki. A vendéglátó Bohuslav Sobotka a minden érdekelt fél bevonásával megtartandó tárgyalásokat tartotta az áttörést eredményező kiútnak. – Mindhárman egyértelművé tettük, hogy nem óhajtjuk megbontani a további intézkedésről döntő Európa Tanács és más uniós szervek egységét, ugyanakkor az EU február 12-i rendkívüli csúcstalálkozója előtt a saját véleményünket sem hallgatjuk el – közölte.

A három szociáldemokrata politikus a találkozó végén aláírta az úgynevezett slavkovi nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozzák, hogy a rendszeres és erőteljesebb regionális együttműködésük révén kívánják elmélyíteni a határokon átívelő gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat, korszerűsíteni a vasúti és a közúti közlekedést, csökkenteni főleg a fiatal munkanélküliek számát, egyúttal pedig nagyobb hangsúlyt helyezni az európai integráció szociális dimenzióira.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.