Orbán a saját lábára állította Magyarországot

Saját lábára állította Magyarországot Orbán Viktor – derült ki a magyar kormányfő berlini útján német kollégájával, Angela Merkellel tartott közös sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő szerint stabil költségvetéssel, adó- és szociális rendszerrel biztosítható a növekedés. A politikáját ért külföldi kritikák szerinte csupán a pártélet nemzetközivé válását bizonyítják: ha a szocialisták bírálnak valamit itthon, az megismétlődik nemzetközi szinten is.

Magyarország immár a saját lábán áll, a frankfurti kötvénykibocsátás olyan sikeres volt, hogy a 2011-re szükséges pénzt biztosítottuk, most már a 2012-es évvel foglakozhatunk – jelentette be egyebek mellett Orbán Viktor Berlinben. A magyar kormányfő Angela Merkel német kancellárral is tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Merkel elsősorban a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat méltatta. Megerősítette, hogy a német befektetők hosszú távon terveznek Magyarországon maradni, és fontos az is, hogy ezen cégek alkalmazottai is elégedettek a munkaadóikkal.

Orbán is méltatta a német vállalatokat, felmérések szerint ők forgatják vissza a legtöbb profitot Magyarországon a külföldi vállalatok közül, ráadásul megadják a tiszteltet is a munkavállalóknak. – Ez legalábbi olyan fontos, mint a profit – szögezte le Orbán.

Angela Merkel és Orbán Viktor sajtótájékoztatója
Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) and German Chancellor Angela Merkel address a news conference at the Chancellery in Berlin May 5, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS

Angela Merkel köszönetet mondott a magyar kormánynak az uniós elnöki munkáért (ami június végén ér véget), míg Orbán háláját fejezte ki, amiért Németország támogatja a magyar terveket, miszerint Horvátország mielőbb az unió tagja lehessen. Igaz, Merkel utalt rá, ebben nem ő dönt, Zágráb csatlakozásáról az Európai Bizottság nyilvánít véleményt, és nagyon úgy fest, hogy a magyar elnökség végéig ezt nem sikerül tető alá hozni. Orbán ugyanakkor hangoztatta, hogy a Balkán Európához kötése stratégia ügy.

A Reuters tudósítójának kérdésére, miszerint alighogy a magyar kormány bejelentette a reformokat, a Moody’s máris leminősítette az országot, mondván, a célokat nem tartja megvalósíthatónak, Orbán úgy reagált: bár a közgazdaságtan bonyolult dolog, azért van néhány „vasszabálya”. Többek között az, hogy ha egy adórendszer nincs rendben, akkor a gazdaság sincs rendben. A jó adórendszer alacsony kulccsal dolgozik, érthető, és az adóbevallás elfér egy söralátéten – ismételte korábbi szlogenjét a miniszterelnök. Jövőre már így lesz – mondta. És hozzátette: nálunk nem teher lesz az adó, hanem a gazdaság motorja. És míg a politikában a politikusok beszélnek, addig a gazdaságban a tények: ezek pedig Magyarország számára biztatóak.

A kormány megkezdte az ország és a gazdaság átszervezését, aminek egyik lényeges eleme, hogy a welfare society (jóléti állam) helyett átállunk a workfare societyra (amivel alighanem a munkaalapú gazdaságra célzott). Hosszútávú, kiszámítható országot építünk, mert ami korábban történt, hogy négyévente változott minden, komoly hátrányt jelentett. A nyugdíj, a szociális rendszer, a költségvetés, az államadósság terén stabil struktúrákat kell teremteni – fejtette ki Orbán.

Egy holland újságíró kérdésére, hogy miként élte meg, amikor a médiatörvény illetve az új alkotmány ügyében az Európai Unió és Németország beavatkozott a magyar belügyekbe, Orbán annyit mondott: Az Európai Unió nem tud beavatkozni a magyar belügyekbe, hiszen Magyarország a közösség tagja. Az európai kritikákat pedig annak rótta fel, hogy a pártélet is nemzetközivé vált, így ha Magyarországon a szocialisták bírálnak valamit, akkor az megismétlődik nemzetközi szinten is. – A német kormány részéről pedig nem tapasztaltam olyan megnyilatkozást, amit beavatkozásként értelmezhettem volna a magyar belügyekbe. Meg is lepődtem volna rajta – mondta végezetül. (Érdemes emlékeztetni: Werner Hoyer német külügyi államminiszter kétszer is bírálta Magyarországot, és ezt a magyar külügyminisztérium vissza is utasította. Orbánnál ez még belefér a kritikába.).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.