Orbán: "Megkötöm a következő tíz kormány kezét"

Nem csinálok titkot abból, hogy a kétharmados gazdasági törvények területén megkötöm a következő tíz magyar kormány kezét - nyilatkozta az osztrák Kronen Zeitungnak Orbán Viktor, aki a Nemzetközi Valutalappal történt szakításról azt mondta, „egy fűtött istállóból kimentünk a szabadba, ahol hideg van és metsző szél”.

Örömmel tölt el, hogy míg egy éve Magyarországot még Görögország előtt emlegették a válsággal összefüggésben, ma már nem vagyunk válságtéma - idézi a távirati iroda Orbán Viktort, aki interjút adott a legnagyobb példányszámú osztrák újságnak, a Kronen Zeitungnak. A magyar kormányfő szerint az euróövezet országai mind "egy hajóban eveznek" és segíteniük kell egymásnak a bajban.

A miniszterelnök arra a felvetésre, hogy saját politikusi tevékenysége viták kereszttüzében áll, kijelentette: egy politikusnak számolnia kell a bírálatokkal. Beszélt arról is, hogy az élet minden területén fontosnak tartja az egyéni szabadságot, és ugyanilyen fontosnak a nemzet szabadságát. Kijelentette, szomorúnak tartja, hogy Nyugat-Európában gyanakvással tekintenek a nemzeti nézőpontra. "Ez Európa egyik gyengesége" - tette hozzá. Úgy vélekedett, a 27 tagállam nemzeti identitásai nélkül az Európai Unió csak egy "nagy bürokratikus monstrum" volna. "Nem a nemzeti érzelmektől, hanem a mesterséges ideológiáktól kellene tartani" - vélekedett. Hozzátette azt is, a demokrácia szolgálja a legjobban egy nemzet érdekeit.

A neki autoriter kurzust tulajdonító bírálatokkal kapcsolatban kijelentette, hogy Magyarországon a köztársaság legfelső hatalmi szerve továbbra is a parlament s hogy magas állami szervek vezetőit eddig is hosszú időtartamra nevezte ki az Országgyűlés. „Csak olyan kinevezéseket hajtottam végre, amelyekhez jogom volt. Olyan emberekkel, akik tönkretették az országot, nem akarok együttműködni" - tette hozzá.

A kétharmados törvények gyakorlati, és nem ideológiai kérdéseket rendeznek - mondta a miniszterelnök. "Egy ponton terjesztem ki a kétharmados törvények körét: a gazdasági törvények terén. És nem csinálok titkot abból, hogy ebben a vonatkozásban megkötöm a következő kormány kezét. És nem csak a következőét, hanem a következő tízét" - mondta. Bizonyos dolgokban stabilitásra van szükség, amelyet meg lehet változtatni, de csak konszenzussal - tette hozzá.

A felvetésre, hogy a kormány egykulcsos adót és alacsonyabb iparűzési adót is tartalmazó gazdasági programja bátor, de kockázatos is, azt válaszolta, a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződést lejárni hagyni volt kockázatos, de a kormány azon az állásponton van, hogy az országnak a saját lábára kell állnia. „Visszatértünk a pénzügyi piacokra, ahol nincsenek politikai előírások. Másként fogalmazva egy fűtött istállóból kimentünk a szabadba, ahol hideg van és metsző szél. De ilyen a szabadság" - fogalmazott. Most az a kérdés, hogy a pénzügyi piacok szereplői készek-e Magyarországon befektetni a pénzüket. Ehhez stabilitásra és bizalomra van szükség. „Ha most hibázunk, senki nem fog bízni bennünk" - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.