Orbán Viktor védelme alatt áll Markó Attila

A magyar állam és személyesen a magyar miniszterelnök védelme alatt áll Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, aki ellen büntetőeljárást folytat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) – jelentette ki Eugen Iordachescu, a politikus védőügyvédje.

Markót a visszaszolgáltatási bizottság egykori tagjaként gyanúsítják hivatali visszaéléssel egy 2011-ben jóváhagyott – az ügyészség szerint felülértékelt – kárpótlási összeg megítélése kapcsán. A korrupcióellenes ügyészség kérésére a román törvényhozás alsóháza tavaly december 3-án felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát, és hozzájárult az előzetes letartóztatásához.

Markó időközben kiutazott Budapestre, ahol december 5-én részt vett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma ülésén. Ügyvédje most a Digi24 hírtelevíziónak megerősítette, hogy a politikus azóta Budapesten tartózkodik, ahol „a magyar kormány, Orbán Viktor védelmét élvezi, mivel úgy ítélik meg, hogy az igazságszolgáltatás egy sor visszaélést követett el vele szemben".

A védő szerint Markó bizonyította, hogy nem is vett részt az ominózus, 2011. március 15-i ülésen, amelyen a kárpótlásról szóló döntést meghozták, de hiába kérte három alkalommal is a nyomozás megszüntetését.

 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az ügy kapcsán hangsúlyozta: semmi nem tiltja meg Markó Attilának, hogy külföldön tartózkodjék, hiszen a bíróság nem helyezte lakhelyelhagyási vagy határátlépési tilalom alá.

A DNA egyébként mindeddig nem kezdeményezte a képviselő előzetes letartóztatását, noha erre több mint két hónapja lehetősége volna a román képviselőház határozata nyomán. Eugen Iordachescu lapunknak azt is elmondta, hogy az ügyészség a nyomozás megszüntetését célzó beadványokat szóra sem méltatta.

Markó Attilát 2014 novemberében három év felfüggesztett börtönre ítélték a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáért. Több magyarországi párt is aggasztónak nevezte a Mikó-ügyben hozott ítéletet, amely újraállamosította az egyháznak korábban visszaadott iskolaépületet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.