Orbán Viktor: Magyarország kóser ország

A miniszterelnök a a brüsszeli EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a kormány az iparra és a gazdaság más ágazataira is ki akarja terjeszteni a rezsicsökkentést.

Az ipari termeléshez szükséges energia árát is csökkenteni akarjuk – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a rezsicsökkentést ki fogja a kormány terjeszteni a gazdaság egyéb szektoraira is, és – tette hozzá – a választás után jelenti be a részleteket. Orbán elmondása szerint az Ukrajnával és energiaügyekkel foglalkozó csúcstalálkozón abban megegyeztek, hogy az európai kontinens energiafüggőségét csökkenteni kell. – Az európai versenyképesség hanyatlik, ennek egyik oka a versenyképtelen energiarendszer, a riválisok előnyre tesznek szert – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a kulcs az energia ára lesz.

Orbán ugyanakkor azt is elismerte a szlovák-magyar földgázvezetékkel kapcsolatban, hogy az energia nemcsak üzleti, hanem biztonsági szempontokat is jelent. Nemcsak energiaár van, hanem energiabiztonság is – fogalmazott. A kormányfő bejelentette, március 27-én adják át az uniós támogatással létrejött Szlovákiát Magyarországgal összekötő földgázvezetéket a „Szada melletti bozótosban”, és „Fico miniszterelnök is ugyanabban a rekettyésben tölti el a szükséges időt”.

A miniszterelnök kifejtette, ez történelmi pillanat, mert először nyílik arra fizikai lehetőség, hogy ne „orosz molekula” érkezzen gázvezetéken Magyarországra. A vezeték a cseh rendszerrel köti össze az országot, és ahogy a kormányfő fogalmazott, ha nagy baj van, akkor innen gázhoz juthat Magyarország, igaz, drágábban.

Orbán arról is beszámolt, hogy Magyarország támogatja azt a brit álláspontot, amely szerint ha emissziócsökkentő energiaforrást lehet támogatásban részesíteni, akkor ilyen energiaforrást, azaz a nukleáris energiát is támogatni lehessen. A kormányfő a Hinkley atomerőmű ügyére utalt, melyet az Európai Bizottság tiltott állami támogatás miatt vizsgál. Magyarország támogatni fogja Londont a jogi vitában.

Magyarország kóser ország – közölte Viktor újságírói kérdésre a Magyarországot ért európai kritikákkal kapcsolatban. – Jelen pillanatban ilyen bírálatok nincsenek, emberi jogi vagy médiapolitikai kifogás nincs – mondta a kormányfő, aki szerint most semmilyen vita nem áll fenn Magyarország és az európai intézmények között, legyen szó akár a választójogi törvényről, vagy a médiáról.

Nem került szóba az orosz részvétel felfüggesztése a paksi atomerőmű bővítésében az Oroszországgal szembeni uniós gazdasági szankciókkal kapcsolatban, és nem is fog – közölte a magyar kormányfő az EU-csúcs második napjára érkezve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.