Orbán szerint idegenek vagyunk az EU-ban

Vízumkönnyítés, légügyi, nukleáris együttműködés és diákösztöndíjak – egyebek közt erről tárgyalt Kazahsztánban a magyar miniszterelnök.
Orbán Viktor az Austrian Airlinestól bérelt különgépen, harmincöt tagú delegáció élén, több mint száz üzletember (köztük Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester felesége) kíséretében látogatott a közép-ázsiai szovjet utódállamba. Szerdán a Szovjetunióból való kiválás, 1991 óta az ország élén álló Nurszultan Nazarbajev államfővel, majd Karim Maszimov minisztertelnökkel tárgyalt.
Orbán és Maszimov szerdán Asztanában. Hozzá közel
Orbán és Maszimov szerdán Asztanában. Hozzá közel
Kobza Miklós / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Maszimovval tartott közös sajtóértekezletén a inform.kz nevű kazah hírügynökség szerint Orbán többek között ezt mondta: „Politikai értelemben egyenlők vagyunk az Európai Unióban, de eredetünk szerint idegenek. Amikor Brüsszelbe utazunk, ott nincsenek rokonaink. De amikor Kazahsztánba jövünk, hozzánk közel álló embereket találunk." Az Index ehhez szintén a kazah hírügynökségre hivatkozva még azt az Orbánnak tulajdonított mondatot is hozzáfűzte, hogy „eléggé furcsa érzés, hogy az embernek keletre kell utaznia, hogy otthon érezze magát". Az MTI tudósításaiban a gondolatmenetnek nincs nyoma.

Az állami hírügynökség inkább arról idézte a kormányfőt, hogy ésszerű mély együttműködést kialakítani Kazahsztánnal, mert az szerinte a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa. A kazah-magyar üzleti fórumon Orbán egyebek közt arról beszélt, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatok jelenleg sokkal erősebbek, mint a gazdaságiak, ami nagy probléma, mert mindenki fényes jövőt jósol Kazahsztánnak, Közép-Európa pedig az európai növekedés motorja lesz a következő években. Ezért szoros gazdasági együttműködésre van szükség a két ország között – tette hozzá, mint ahogy szerinte a gyorsan változó világban jó kapcsolatokra kell törekedni az Európai Unió és a Belarusz, Kazahsztán, Oroszország, valamint Örményország alkotta Eurázsiai Gazdasági Unió között is.

A két ország Orbán bejelentése szerint légügyi egyezményt köt. Nazarbajev vízummentességet ajánlott a magyaroknak, cserében Budapest Orbán szavai szerint a schengeni szabályok által megengedett legkedvezményesebb eljárást biztosítja a kazah állampolgároknak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter összesen 40 millió dolláros, a kazah mezőgazdaság fejlesztésére szolgáló közös pénzügyi alapról szóló előszerződést, Trócsányi László igazságügyi miniszter bűnügyi jogsegély megállapodást, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig szakképzési megállapodást írt alá kazah partnerével. Az eddig 44 helyett Magyarország a jövőben kétszáz kazah diáknak biztosít ösztöndíjat.

A kazah külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki Szijjártó Péter és Erlan Idriszov kazah külügyminiszter asztanai találkozójáról. A dokumentum szerint Magyarország Kazahsztán fontos kelet-közép-európai és európai uniós partnere. „A két ország között nincsenek problémás kérdések, és a nemzetközi napirenden lévő fontos kérdésekben álláspontjaik közeliek vagy egybecsengenek. A politikai párbeszéd Kazahsztán és Magyarország között a legmagasabb szinten van" – áll a kazah külügyi tájékoztatóban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.