galéria megtekintése

Orbán kétes társaságba került az Economist címlapján

35 komment


Kőműves Anita

A neves brit hírmagazin, az Economist címlapjára került Orbán Viktor ezen a héten. Ám olyan társaságba keveredett, amelynek nem biztos, hogy örül: a hármas portrén Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns és Marine Le Pen francia szélsőjobboldali vezető van a magyar miniszterelnök mellett.

"A félelemmel játszanak" írja a lap címlapja, a hozzá tartozó vezércikk pedig a jobboldali populista politikusok felemelkedéséről szól, akik a választók félelmeire rájátszva szereznek szavazatokat. A lap szerint a populista politikusok évtizedeken át azt üzenték: az elit önző, nem foglalkozik az átlagemberek problémáival. Ma már ehhez új téma társul: hogy az elit, illetve a kormány nem tudja megvédeni polgárait.

A lap először Donal Trumpot hozza fel erre példának. Miután kiderült, hogy San Bernardinóban muzulmán szélsőségesek gyilkoltak meg 14 embert, a republikánus elnökjelölt-aspiráns azt mondta, minden muzulmán vallású ember előtt lezárná az Egyesült Államok határait. Népszerűsége pedig töretlenül emelkedik, jelenleg vezeti a republikánus mezőnyt.

 

A második példa Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali politikus, akinek népszerűsége 40 százalék felett van és akinek pártja megnyerte a hét végi francia regionális választásokat. 

"Trump és Le Pen nincsenek egyedül. Amerikában és Európa egyes részein a második világháború óta nem volt ilyen széles a populisták támogatottsága. A terrorizmus árnyékában ezek a félelemkeltők komoly veszélyt jelentenek arra a nyitottságra és toleranciára, amelyet a nyugati társadalmak készpénznek vesznek" írja az Economist vezércikke.

A címlapon ugyan Orbánt emeli ki a lap Trump és Le Pen mellett, a cikkben azonban már "csak" a többi populista európai párt és politikus között említik.

Eszerint mind Lengyelországban, mind Magyarországon "populisták vannak hatalmon", és a kormánykoalíció tagjai Svájcban és Finnországban. Franciaországban és Hollandiában is a populista pártok a legnépszerűbbek, és Svédországban is soha nem látott magasságba emelkedett támogatottságuk. 

"A populisták különböznek egymástól, de mindegyikük ugyanarra az alapra épít, a gazdasági és kulturális bizonytalanságra" írja a lap. Európában magas a munkanélküliség, Amerikában nem emelkednek a bérek, a fehér középosztálybeli férfiak pedig rettegnek attól, hogy a globalizáció és a technika fejlődése miatt elveszítik a munkájukat. A fiatal és dinamikus bevándorlókat ezért fenyegetésnek érzik. Ezt a terrorizmus is erősíti: a dzsihádisták támadásai után tovább növekszik a félelem a bevándorlóktól és a külföldiektől. Ez pedig ismét a populisták kezére játszik. 

Fel kell venni velük a harcot, írja a brit hetilap, mert ha ismét fellángol az idegengyűlölet az Egyesült Államokban, az rosszat tesz az országnak és az Iszlám Állam kezére játszik. Káoszt okozna, ha Marine Le Pen hatalomra jutva kiléptetné Franciaországot az eurózónából.

"Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor pedig illiberális állam építését ígérte, és Vlagyimir Putyin Oroszországát tekinti példának."

Az Economist vezércikke azt írja: fel kell venni a harcot a populisták ellen, és ez nem könnyű feladat. "Ez a lap minden olyat támogat, amit a populisták megvetnek: nyílt piacokat, nyílt határokat, a globalizációt és az emberek szabad mozgását. Nem gondoljuk, hogy meg tudjuk győzni a populista vezetőket az igazunkról. De a választók racionálisak - és többségük inkább hallana valamit, ami optimistább, mint egy veszélyes világ elleni dühös kirohanás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.