A lengyelek szemében Orbán már Putyin trójai falova

A magyar miniszterelnök csütörtökön találkozott Ewa Kopacz lengyel kormányfővel, akivel nyílt és őszinte beszélgetést folytatott. Kopacz hangsúlyozta, hogy Ukrajnának joga van döntenie sorsáról, és a rendszerváltás miatt tartoznak annyival egy megszállt országnak, hogy támogassák függetlenséghez való jogukat.

Ahogy az barátok között szokásos, nyílt és őszinte beszélgetésben, nem kerülve a másik tekintetét, mondtam meg Orbán úrnak: az Európai Unió és a visegrádi országok egysége a súlyos ukrajnai helyzetben alapvető jelentőségű. Úgy gondolom, hogy egy olyan nagy nemzetnek, mint amilyen Ukrajna is joga van arra, hogy maga döntsön a sorsáról. Közös történetünkben magyarok és lengyelek mindig vesztettünk, amikor az erő helyettesítette a nemzetközi jogot. Úgy gondolom, hogy az olyan országoknak, mint a mieink, amelyek 25 éve a kívülről jövő segítségnek köszönhetően, a nyugati demokráciák támogatásával nyerték vissza a függetlenségüket, hálaadósságuk van azokkal szemben, akiktől megtagadják a függetlenséghez való jogot - mondta Kopacz, miután a déli órákban befejeződött találkozója Orbánnal.

Nyilvánvaló, hogy az őszinteség a diplomácia nyelvén mit jelent
Nyilvánvaló, hogy az őszinteség a diplomácia nyelvén mit jelent
Burger Barna / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A lengyel kormányfő hangja és a tévékamerák által rögzített gesztusai is hűvösséget és elutasítást árasztottak, az pedig elég nyilvánvaló, a diplomácia nyelvén a nyílt és őszinte jelző nézetkülönbséget, elítélést és konfliktust jelent. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a varsói miniszterelnöki irodát a magyar és lengyel zászlók mellett EU-s lobogókkal is feldíszítették. A lengyel protokollosok is jól tudják, hogy Orbán és pártja milyen averzióval viszonyul annak a szövetségnek a jelképéhez, amelynek Magyarország tagja és haszonélvezője.

Kopacz elmondta a véleményét a magyar miniszterelnöknek, de Jaroslaw Kaczynski, az ellenzék vezetője találkozni sem kívánt vele. Ezt a Jog és Igazságosság (PiS) pártjának szóvivője közölte, hozzátéve, hogy Orbán környezete tegnap kereste meg a volt miniszterelnököt, azzal, hogy Varsóban vele is találkozna.

Ám a jobboldal vezetője szóvivője útján azt közölte, nem akarja látni Orbánt, mert az „megbocsáthatatlan hibát követett el azzal, hogy lerombolta az európai szolidaritást". Egyébként ezt rótta fel a nacionalista párt Francois Hollande-nak és Angela Merkelnek is, a minszki béketárgyalások miatt.

A politikailag Orbánhoz közel álló politikusok most azt mondják, már nem tekintik példaképnek azt, amit a Fidesz elért. Egyébként is csak a kétharmados többség tetszett nekik. Orbán Putyin trójai lova – harsogja a lengyel politikai internetes sajtó a látogatás napján.

Nem kezdeményeztek találkozót a pártelnökkel

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének nyilatkozatából az derül ki, hogy nem is kezdeményeztek találkozót a pártelnökkel. "A sajtóban megjelent híresztelések kapcsán fontos leszögezni, hogy sem a Miniszterelnökség, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem tervezett és nem is kezdeményezett a mai napra találkozót Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel Varsóban" - közölte csütörtökön Havasi.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.