Orbán Pozsonyban is kiállt szombati kijelentése mellett

Nem változtatott vihart kavart álláspontján az ukrán helyzet kapcsán Orbán Viktor a V4 mi niszterelnökeivel közös pozsonyi fórumán, sőt, még rátett egy lapáttal és kijelentette: nincs garancia arra, hogy demokratikus Ukrajna épül.

 

Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök-MTI/EPA

Új Közép-Európa felépítésének fontosságát hangsúlyozta a magyar kormányfő Pozsonyban, a Globsec nemzetközi kül- és biztonságpolitikai fórumon, amelynek szerda délelőtti programjában cseh, lengyel és szlovák kollégáival közösen elemezték az ukrán válságot, az energiabiztonsági és egyéb időszerű kérdéseket.

Orbán Viktor szerint a térség államai között a lehető legsokoldalúbb együttműködést kell kialakítani, mert ez a térség igy lehet földrészünk növekedésének motorja. Olyan széles körű válságkezelési program mielőbbi kidolgozását is indítványozta, amely többek között a nyugdíjrendszer átalakításával, a munkanélküliség kezelésével és egyéb aktuiális tennivalókkal foglalkozik. Az Új Európa építését elősegíti a négy országban tapasztalható politikai stabilitás – tette hozzá.

Az ukrajnai helyzet kapcsán Orbán Viktor kifejtette, hogy álszentséget és képmutatást érzékel, mert nem csupán Oroszország jelent gondot, hanem Ukrajna is. Jelenleg nem lát garanciát arra, hogy Kijevben demokratikus kormányzat jöjjön létre. Donald Tusk lengyel miniszterelnök erre később megjegyezte, hogy az „ukrajnai válságot nem egyformán ítéljük meg".

Orbán úgy vélekedett, hogy a jelenlegi helyzetben meghiúsulhat, hogy kölcsönös előnyökön nyugvó, gazdasági stratégiai együttműködés szülessen Oroszország és az EU között, és ez lényegesen megnehezítheti a térség gazdasági fejlődését. Rámutatott arra is, hogy „ma mégis alapvetően ukránbarát hangot kell megütnünk".

Mind a négy kormányfő  szorgalmazta, hogy készítsenek együttműködési és szolidaritási tervet  arra az esetre, ha az ukrajnai helyzet miatt gázválság törne ki. Robert Fico, a vendéglátó miniszterelnök megjegyezte, hogy Szlovákia és Csehország, valamint Ausztria között már kétoldalú lehet a gázszállítás és rövidesen északról, Lengyelország felől is érkezhet földgáz Szlovákiába és Magyarországra. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a katonai kiadások kapcsán rámutatott, hogy nem csupán több pénzről kell beszélni, hanem az adófizetők pénzének ésszerű és hatékonyabb kihasználásáról is. Ezért szorgalmazta a közös kiképzések és más hadászati együttműködés lényeges bővítését.

A panelbeszélgetés további részében a vitavezető Orbán Viktort szombati, nemzetközi diplomáciai vihart kavart kijelentéséről faggatta. „A demokratikus Ukrajnának tiszteletben kell tartania a közösségi jogokat, legyen szó például a magyar kisebbség közösségi jogairól. Ha Kijev ezt nem teszi, legitim okunk van aggódni a jövő Ukrajnájának demokratikus karakterével kapcsolatban – válaszolta a miniszterelnök. Mire azt a kérdést kapta, hogy milyen közösségi jogokra gondol. „Ezt majd a kárpátaljai magyarok döntik el" – hangzott a felelet.

A panelbeszélgetést és a tárgyalásaikat követő közös sajtótájékoztatójukon mindhárom kormányfő köszönetet mondott Orbán Viktornak a visegrádi négyek élén betöltött elnökségi szerepéért, amelynek végén, júniusban Budapesten ünnepséget rendeznek neves külföldi politikusok, többek között José Manuel Barroso részvételével – jelentette be a magyar kormányfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.