Orbán: Minden nemzetnek joga van egy állam keretein belül élnie

A dél-koreai vállalatok fontos szerepet játszanak Magyarország életében - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Szöulban, a Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón.

A kormányfő a Magyarországon jelen lévő dél-koreai cégek "két hatalmas zászlóshajójának" a Hankook gumiabroncsgyártó és a Samsung elektronikai vállalatot nevezte, amelyek "nagy tiszteletet vívtak ki maguknak Magyarországon", jó hírét keltették Dél-Koreának, és "számunkra rendkívül szimpatikus kultúrát képviselnek". Magyarország szeretné folytatni ezt a sikeres együttműködést - tette hozzá, megjegyezve, reméli, a nagyok után a közepes méretű dél-koreai vállalatok is megjelennek Magyarországon. 

Orbán Szöulban magyarországi befektetésekre biztatta a koreai cégeket. A csaknem 200 dél-koreai és magyar üzletember előtt a kormányfő külön felhívta a figyelmet a magyar mezőgazdaságra és élelmiszeriparra, mivel a magyar élelmiszer-biztonsági szabályozás a legszigorúbb Európában, a magyar alkotmány pedig teljes GMO-mentességet ír elő. Ez azt jelenti, hogy a magyar élelmiszerek teljesen biztonságosak és egészségesek - mondta.

Orbán Viktor megerősítette azt a magyar kormányzati célt is, hogy Európán belül Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia ára az ipari szereplőknek.

A dél-koreai-magyar együttműködés területei közül kiemelte az innovációt, Magyarországnak ugyanis "a jövő azonos a kreativitással, a minőséggel és az innovációval, és ebben mi erős támogató partnert keresünk Korea személyében".

Orbán Viktor sajtónyilatkozatában közölte azt is, hogy a magyar kormány ösztöndíjprogramot indít, amelyben évente száz új ösztöndíjat hirdetnek meg koreaiaknak.

A miniszterelnök szavai szerint Dél-Korea hatalmasat fejlődött az elmúlt években, amiért Magyarország tiszteli az ázsiai államot.

Magyarország büszke arra, hogy a szovjet blokk egykori államai közül elsőként vette fel a diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával - mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország és Dél-Korea azonos módon ítéli meg az észak-koreai kérdést, és a magyar kormány teljes mértékben osztja Korea erőfeszítését az újraegyesítésre. "Mi hiszünk abban, hogy minden nemzetnek joga van egységben, egy állam keretein belül élnie" - fogalmazott.

A kormányfő végül közölte, Magyarország az Európai Unión belül is mindig a szoros koreai-európai együttműködés politikáját fogja támogatni.

A Kék Házban - a mindenkori dél-koreai elnök hivatalában - tett nyilatkozatában Pak Gun Hje is kiemelte, hogy idén ünneplik a Dél-Korea és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját.

Hangsúlyozta a két ország közötti kereskedelmi, befektetési volumen emelkedését, továbbá elmondta, hogy Orbán Viktorral egyetértettek a tudományos, technológiai, környezetvédelmi és a védelmi együttműködésben.

A dél-koreai elnök közölte, a megbeszélésen szó volt a hamarosan várható magyar helikoptertenderről is.

Jelezte, országa nemcsak Magyarországgal, hanem az Európai Unióval és a visegrádi együttműködés tagállamaival is szoros kapcsolatot ápol.

Pak Gun Hje is kitért az észak-koreai helyzetre, amellyel kapcsolatban elmondta: határozottan egyetértettek a magyar kormányfővel abban, hogy Észak-Koreának nem szabad atomfegyvert használnia, erre vonatkozó kísérleti programjával fel kell hagynia.

A sajtótájékoztatót megelőzően Orbán Viktor előbb négyszemközt, majd a két kormány képviselőinek jelenlétében plenáris ülésen is tárgyalt a Koreai Köztársaság - első női - elnökével a magyar és dél-koreai zászlókkal fellobogózott, szigorúan őrzött Kék Házban, amely kék színű tetejéről kapta nevét. A megbeszélések után a két állam képviselői több megállapodást is aláírtak. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter légügyi, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere oktatási, Spaller Endre, az innovációs hivatal elnöke pedig technológiai pénzügyi megállapodást kötött dél-koreai kollégájával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.