Orbán minden civilt látni akar

Egy Bloombergnek adott interjú tanúsága szerint a miniszterelnök regisztráltatná a civil szervezeteket. Hasonló törvény tavalyelőtt óta Vlagyimir Putyin Oroszországában van.

Orbán Viktor támogatná, hogy regisztrációhoz kössék a civil szervezetek működését Magyarországon – derül ki abból az interjúból, amelyet a Bloombergnek adott a magyar kormányfő. Orbán az amerikai kitiltási ügyre hivatkozva beszélt erről a gazdasági hírügynökségnek, mert szerinte „fontos tudni”, hogy kik állnak a magyarországi civil szervezetek mögött. Beszélt arról is, nem igaz, hogy a demokrácia csak liberális lehet. Magyarországon demokrácia van. Pont. Nincs szüksége jelzőkre” – nyilatkozta erről.

A civil szervezetek regisztrációja nem saját ötlet. Oroszországban 2012 novemberében lépett hatályba az a törvény, amely szerint szerint politikai tevékenységet folytató szervezetnek kell tekinteni minden alapítványt és szervezetet, amelynek működése „az államhatalom szervei által elfogadott döntések megváltoztatására, az állami politika átalakítására, a közvélemény ennek érdekében történő befolyásolására irányul". Az ilyen tevékenységet folytató szervezeteknek, amennyiben külföldről bárminemű anyagi támogatáshoz jutnak, az igazságügyi minisztérium által kezelt regiszterbe „külföldi ügynökként" be kell jegyeztetniük magukat, s a külföldről származó támogatásokról negyedévenként elszámolást kell benyújtaniuk.

Külföldi ügynököket emlegetni Magyarországon tavasz óta divat, ha a civil szervezetekről esik szó. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter áprilisban azzal ment neki a Norvég Civil Támogatási Alapnak, hogy belpolitikai beavatkozásnak tekinthető, ha „egy LMP-hez kötődő alapítványon” keresztül fizetik ki a civil társadalom fejlesztésére szánt pénzeket. A az Orbán-kormány ezután hatósági vizsgálatok sorával össztűz alá vonta az Ökotárs Alapítványt, amely a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait elosztó magyarországi konzorciumot vezeti. Norvégia emiatt 1,3 milliárd koronányi támogatást tart vissza Magyarországtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.