Orbán Merkelnek: győzni jó

Néhány percre jelent csak meg a sajtó előtt Berlinben Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök. A kétoldalú megbeszélés előtti rövid nyilatkozataikban meglehetősen diplomatikusan fogalmazott mindkét fél, a vitás pontok legfeljebb a vájtfülűek számára voltak tetten érhetők.
Orbán Viktor és Angela Merkel találkozója a berlini kancellárián
Orbán Viktor és Angela Merkel találkozója a berlini kancellárián
Burger Barna / MTI

Merkel ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar nép nagy bizalmat szavazott Orbán pártjának, de ez nagy felelősséggel is jár. A kancellár emlékeztetett rá, hogy az idei év speciális a kétoldalú kapcsolatok szempontjából, hiszen most lesz 25 éve a Fal leomlásnak, és soha nem fogják elfelejteni a magyarok segítségét.

A 25 éves együttműködés megkoronázása volt Magyarország felvétele az EU-ba, tíz évvel ezelőtt. Bár a kapcsolatok intenzívek, a német cégek rendre felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos a biztos jogi környezet - utalt a gyors törvényváltozások okozta visszatérő kritikákra a kancellár.

A mai megbeszélésen elsősorban Ukrajna kerül majd terítékre: a német kormány elkötelezett a május 25-i választások iránt, mert úgy látja, ez biztosíthatja, hogy az ukránok szabadon döntsenek a jövőjükről. Merkel továbbra is a diplomáciai megoldás híve, de nem zárja ki a további szankciókat sem, ha ezekre szükség lesz. Téma lesz a magyar miniszterelnökkel a lengyel kormány javaslata az energiaügyi együttműködésről.

Merkel az EP választásokkal zárta rövid nyilatkozatát: reméli, hogy az Európa-barát erők kerülnek majd többségbe. Bár vannak dolgok, amiket otthon jobban meg lehet oldani, akad feladat bőven Brüsszelnek is.

Orbán többször méltatta Merkel személyét is: egyrészt köszönetet mondott az utóbbi évek támogatásáért, másrészt dicsérte a kancellárt az ukrán válság menedzselésében játszott szerepéért is. A magyar kormány tovább szeretné erősíteni a német kapcsolatokat, és ismét reményét fejezte ki, hogy Európának Közép-Európa lehet a növekedési motorja.

Ukrajnáról csak annyit mondott, hogy hosszú és nehéz probléma előtt áll Európa, mert egyelőre nem tudni, mikor és hogyan lesz Ukrajna stabil és sikeres ország. Számunkra az ott élő 200 ezer magyar helyzete is fontos - tette hozzá.

Amikor a választási győzelméről beszélt, Orbán szélesen elmosolyodott: győzni jó, mondta. Tele vagyunk erővel és tervekkel, és a számok máris azt igazolják, hogy jó pályán a magyar gazdaság: márciusban ugyanis az előző év ugyanazon időszakához képest 10 százalékkal nőtt az ipari termelés. Ezt követően elvonultak tanácskozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.