galéria megtekintése

Orbán meglátogat egy rokonlelket, de sok haszna nem lesz belőle

9 komment

Munkatársunktól

A bolgár miniszterelnök látja vendégül magyarés szerb kollégáját. Boriszov volt az első, aki kerítést építtetett a határra, de nem biztos, hogy a muszlim- és EU-ellenességben is egyetért Orbánnal.

Kedden és szerdán Bulgáriába látogat Orbán Viktor. Feltehetően közös menekültellenes vagy antimigrációs fellépésre akarja biztatni vendéglátóját Bojko Boriszovot, és a másik vendéget Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt, akikkel kedden együtt vacsoráznak Burgaszban.

A hírt a bolgár kormányzati tájékoztatási szolgálat közölte a Trud napilappal. A bolgár közlés szerint a háromoldalú találkozó után Vucic hazautazik, és a következő nap Orbán Boriszov vendége lesz. Szeptember 14-én Boriszov és Orbán felkeresik a bolgár-török szárazföldi határszakaszt és a bolgárok által felhúzott kerítést a Leszovo határállomásnál. A kormányfői szemle ezután a tengeri határnál folytatódik – írják a bolgár források.

Boriszovban rokonlelket találhat Orbán, hiszen a jobbközép bolgár kormány feje emeltetett először kerítést az államhatáron a menekültek ellen. A bolgár határőrség Európa szerte hírhedett a menekültekkel szembeni durva bánásmódról. Az is nagy vihart keltett, hogy több önkéntes különítmény is szerveződött a határsávban a menekültek megállítására, amelyek brutálisan léptek fel. 

 

Bulgária és Szerbia azonban aligha csatlakozhat Orbán muszlimellenes retorikájához, hiszen mindkét államban népes mohamedán kisebbség él. Az alig több, mint hétmilliós Bulgáriában például összesen közel egymillió török, bolgár muszlim (pomák) és roma. Szerbiában is jelentős, és politikailag is számottevő albán és bosnyák közösség él.

Boriszov és Vucic nem csatlakozhat Orbán EU-ellenes retorikájához sem. Boriszov gyenge koalíció élén áll, országa erősen függ a brüsszeli jóindulattól. Orbánéhoz hasonló fellépéseket Bulgáriában csak a szélsőjobboldali erők és a szélsőségesen oroszbarát csoportok tesznek. Vucic pedig teljes erőből az EU-csatlakozásra hajt, még akkor is, ha közben igyekszik az oroszokkal is jóban lenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.