Orbán mégis támogatja az Oroszország elleni szankciókat?

A Fehér Ház szerint igen. Joe Biden alelnök szombaton telefonon beszélt a magyar miniszterelnökkel.

Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel beszélt szombaton Joe Biden amerikai alelnök, támogatást keresendő az Oroszország elleni új szankciókhoz.

A Fehér Ház erről szóló közleménye szerint Biden és Orbán egyetértett, hogy Oroszország még nagyobb árat fizessen a felfegyverzett kelet-ukrajnai orosz szeparatisták támogatásáért, mert ez a támogatás ellentétben az április 17-én Genfben kötött négyoldalú megállapodással. (Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna által kötött szerződés egyik pontja szerintaz orosz szeparatistáknak ki kell vonulniuk azokból a kormányzati épületekből és rendőrőrsökből, amelyeket hetek óta megszállva tartanak a donecki régió több városában is. Ez azóta sem történt meg.) Biden kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek fel kell készülniük szankciók életbe léptetésére az orosz gazdaság bizonyos szektoraiban érdekelt személyekkel és intézményekkel szemben, ha Moszkva kitartóan beavatkozik katonailag Ukrajnában – hangzik a Fehér Ház közleménye.

Orbán egy Világgazdaságnak adott március végi interjúban még úgy nyilatkozott, „szerencsés lenne elkerülni” az Oroszország elleni új szankciókat, ezek a büntetőintézkedések ugyanis Európának nem, Magyarországnak pedig „különösen nem” állnak az érdekében. Biden és Orbán telefonbeszélgetéséről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel csak annyit közölt, hogy az amerikai alelnök gratulált a magyar kormányfőnek pártja választási győzelméhez – ez a fehér házi közleményben nem szerepel –, és értékelték az ukrán helyzetet is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.